НАША МЕТА - РОЗБУДОВА СИСТЕМИ НАДАННЯ ЯКІСНОЇ МЕДДОПОМОГИ В ГРОМАДАХ

NoneNoneNoneNone
Основною метою діяльності системи охорони здоров’я є поліпшення показників рівня та якості життя населення, збереження здоров’я кожного жителя нашої області. Для досягнення зазначеної мети перед державою постає завдання забезпечити на належному рівні заклади охорони здоров’я відповідними фінансовими ресурсами. Питанням розвитку системи охорони здоров’я, аналізу її фінансування коштами бюджету, пошуку додаткових джерел фінансового забезпечення галузі та ефективності їхнього використання була присвячена чергова нарада у Департамент цивільного захисту та охорони здоров'я населення РОДА. У ній взяли участь перший заступник голови Рівненська обласна державна адміністраціяСергій Подолін, директор Департамент цивільного захисту та охорони здоров'я населення РОДА Олег Вівсянник, його заступник Олена Гандзюк, начальник управління фінансово-економічного, юридичного забезпечення та бухгалтерського обліку департаменту Валентин Дорошко. Заслухали керівників КНП "Пологовий будинок" Дубенської міської ради, КНП "Зарічненський центр ПМСД", Висоцького, Малолюбашанського центрів ПМСД та представників влади у громадах та районах. Обговорили ефективність менеджменту в цих ЗОЗ. Зокрема йшлося про кредиторську заборгованість, рівень заробітної плати, договори з НСЗУ, спроможність та розвиток закладів охорони здоров’я.
- Ми маємо створити план з шляхами виходу з кризи, - зазначив Сергій Подолін. - Напрацювати конкретні кроки, які допоможуть не лише зберегти лікарні та фахівців, але й покращити якість медичних послуг. Наша мета - розбудова системи якості медичної допомоги в громадах. Попри умови, в яких живе сьогодні наша країна, ми маємо усунути бар’єри, аби кожна сім’я мала доступ до фахових лікарів, обладнання та послуги на місці.
- Криза у фінансуванні закладів охорони здоров’я охорони здоров’я у необхідних обсягах порушує конституційне право людини на отримання доступної та якісної медичної допомоги, а і призводить до погіршення стану здоров’я та зниження тривалості життя, - зазначив Олег Вівсянник. - Тому аналіз механізмів фінансування охорони здоров’я набуває особливої актуальності і потребує розробки нових підходів з урахуванням сучасних реалій. Постає завдання проаналізувати видатки, виявити проблемні аспекти та розробити пропозиції щодо пошуку додаткових джерел фінансування системи охорони здоров’я. Також надважливою є комунікація керівників ЗОЗ із Департаментом ЦЗ та ОЗН РОДА для спільного вирішення зазначених питань.
- Питання, яке сьогодні виникає, є вкрай актуальним, - каже Олена Гандзюк. - Фельдшерсько-акушерські пункти - одна з невід'ємних складових первинної ланки системи охорони здоров'я в сільській місцевості. Саме вона найближча до людей, саме сюди жителі сіл звертаються за першою медичною допомогою. Питань щодо фінансування та утримання ЗОЗ чимало: від кількості укладених декларацій із населенням залежить фінансова спроможність ЦПМСД; є чимало проблем із забезпеченням молодими фахівцями, новим сучасним медичним обладнанням та інше. Тому дуже важливо, що територіальні громади взяли на себе співфінансування ЗОЗ у зазначених громадах.
Наталія АВРАМОВА