У ПСИХІАТРИЧНІЙ ЛІКАРНІ С. ОРЛІВКА ЛІКУВАТИМУТЬ ЛИШЕ ПАЦІЄНТІВ ЗА РІШЕННЯМ СУДУ

NoneNoneNoneNoneNoneNone

В області зявиться Рівненська філія “Спеціальний заклад з надання психіатричної допомоги” державної установи “Інститут судової психіатрії Міністерства охорони здоров’я України”.

Як відомо, сорок три  депутати з 56 - ти проголосували про передачу цілісного майнового комплексу КП “Обласна психіатрична лікарня у с. Орлівка” у державну власність під час роботи сесії обласної ради 28 червня.

Як зміниться надання медичних послуг у цій царині, мова йшла в етері Українське радіо Рівне.

У державі розроблено  та схвалено урядом Концепцію розвитку охорони психічного здоров’я в Україні на період до 2030 року.  На колегії МОЗ України обговорювали реорганізацію системи судово – психіатричної допомоги. В Україні буде створено кілька лікувально - профілактичних закладів (ЛПЗ), що будуть надавати якісну психічну меддопомогу. Також зміниться система фінансування таких ЛПЗ .

“Ми запропонували на теренах області створити такий показовий заклад, де  функціонуватиме Інститут судової психіатрії у селі Орлівка. Після голосування на сесії обласної ради крок,що мала здійснити Рівненщина, зроблено. Надалі очікуємо дії з боку Кабінетів Міністрів України, затвердження передавального акту”,- розповів директор Департаменту ЦЗ та ОЗ населення РОДА Олег Вівсянник.

Медперсонал в Орлівці  наразі працює у штатному режимі. Після процедури передачі  надходження коштів відбуватиметься в залежності від кількості пацієнтів.

“ Від 14 травня 2024 року діє наказ МОЗ України, згідно з яким лікарню внесено до переліку спецзакладів з надання психіатричної допомоги. Тут лікуватимуть пацієнтів за рішенням суду. Тобто після реорганізації надаватимемо допомогу лише окремому контингенту пацієнтів, а не всім, як нині,”- розповів керівник закладу Олександр Задорожний.

Мова йде про те, що допомогу мають надавати не лише заклади третинного , а й первинного та вторинного рівнів. Оскільки у кожному районі є кластерна лікарня, то вона повинна мати психіатричне відділення.

Адже людям психологічно  легше звернутися до свого сімейного лікаря, аніж до вузького спеціаліста.

“Надалі пацієнтів  лікуватимуть в Острозькій обласній психіатричній лікарні та у Рівненському обласному центрі психічного здоров’я. Пацієнти з гострими хронічними розладами психічного здоров’я отримуватимуть переважно меддопомогу у сімейних лікарів, терапевтів. Вся первинка в області має контракт з НСЗУ для надання такої допомоги”,- пояснив Олег Вівсянник.

За потреби додаткові ліжка у стаціонарі  буде відкрито у Сарненській ЦРЛ та Вараській  багатопрофільній  лікарнях, що є кластерними. Там можна буде створювати відділення з надання психіатричної допомоги за фінансування НСЗУ.

До речі,  завершено виготовлення проєктно – кошторисної документації та відбулась експертиза  будівництва нового корпусу в Острозькій психлікарні на 350 ліжок.