ДОСВІД ВЕТЕРАНІВ ВАРТИЙ ПОВАГИ

NoneNoneNoneNoneNoneNone

Стартувала кампанія «Досвід ветеранів вартий поваги» за участі ветеранів та для ветеранів. Кампанія відбулась у межах Всеукраїнської програми ментального здоровʼя "Ти як?", ініційованої першою леді України Оленою Зеленською.

Мета заходу - створити ресурс взаємодопомоги та ефективне його використання!

Спільна зустріч відбулась за участі першого заступника голови  Рівненської ОВА Сергія Подоліна, , Регіональної координаторки з ментального здоров‘я в Рівненській області Олени Гандзюк.

У ній також взяли участь представники неурядового сектору, а саме: благодійні фонди та громадські організації, які готові надати професійну підтримку фахівців ветеранам та, власне, самих ветеранів.

Понад 90% українців мали хоча б один із симптомів тривожного розладу, а 57% перебувають у зоні ризику розвитку ментальних порушень – свідчать дослідження соціологів.

 

“ Проблема ментального здоров’я характерна для військових, сімей загиблих, внутрішньо переміщених осіб, які втратили житло,навіть тих людей, котрі живуть за кордоном. Ті люди, котрі повертаються до мирного життя, повинні мати допомогу та опіку від близьких людей, лікарів, психологів, громадських організацій. Ми повинні об’єднати цю спільноту та підтримати їх роботу задля покращення здоров’я,-“ розповів перший заступник голови  Рівненської ОДА Сергій Подолін.

Зробити сервіси, що представляють неурядові організації видимими для цільової аудиторії – одне з найголовніших завдань таких робочих зустрічей.

“Від самодопомоги, до консультацій психолога, можливо до проходження психотерапії. Якщо не допомагає, то високоспеціалізована допомога. Наша мета – здійснити комплекс заходів, координацію, створити екосистему, де одні зможуть психологічно  допомогти собі самі, іншим потрібна високоспеціалізована стаціонарна допомога. Звичайно, наше завдання, щоб до високоспеціалізованої стаціонарної допомоги зверталося якнайменше людей. Першочергове наше завдання – допомогти на нижчих рівнях,-“наголосила Олена Гандзюк.

За словами регіональної координаторки, є відчуття цілого валу потреби, колосального суспільного запиту на надання психологічної допомоги.

 Наразі в області працюють КЗ "Ветеранський простір" РОР, чотири центри психосоціальної допомоги у районах області тощо. Опрацювати алгоритм звернень людей, сприяти формуванню піклування про ментальне здоров'я,  показати інструменти, які допоможуть подбати про своє внутрішнє самопочуття – завдання сьогодення.

Тетяна Жук, дружина військовослужбовця – добровольця, який з березня 2022 року виконує бойові завдання у ЗСУ,переконана, що це хороша ініціатива, бо у такій важкій ситуації людині треба хоча б виговоритися. Та отримати пораду та допомогу від психолога.