МЕМОРАНДУМ ПРО СПІВПРАЦЮ ПІДПИСАНО

NoneNoneNoneNoneNoneNoneNoneNoneNoneNoneNone

Підписано Меморандум

про науково-практичне та освітнє співробітництво між Рівненською обласною державною адміністрацією,

Департаментом цивільного захисту та охорони здоров’я населення Рівненської  обласної державної адміністрації та

Державною установою «Національний інститут серцево-судинної хірургії ім. М.М. Амосова НАМН України».

 

«У вересні 2022 року вперше в Рівненській обласній лікарні провели операцію на відкритому серці. А з 2023 - такі ж хірургічні втручання проводять у центральній  міській лікарні Рівного. Віримо, що ця співпраця принесе плоди не лише у вигляді нових медичних технологій та методів лікування, але й у покращенні здоров'я та якості життя наших пацієнтів. Спільними зусиллями будемо долати наслідки стресів, хронічних захворювань та рятувати дітей і військових», - розповів начальник Рівненської ОВА Олександр Коваль.

 

Директор ДУ «Національний інститут серцево-судинної хірургії ім. М.М. Амосова,  академік НАМН України, член-кореспондент НАН України, професор, доктор медичних наук Василь  Лазоришинець зазначив, що з Інститутом можлива співпраця у науковій, освітній царині та спеціалізованій меддопомозі.

Тут зареєстровано 4 новітні технології, 65 статей у фахових наукових журналах. Працює 2 академіки НАМН України, стільки ж членів – кореспондентів НАМН України, 6 професорів та 18 докторів наук.Оновлено медобладнання на 200 млн.грн.

Спеціалісти Інституту упродовж 2021 – 2023 років проконсультували 2260 особи. Пролікували 404 особи. За цей період прооперовано 315 осіб, з них -  47 дітей.

 

“Наша співпраця була плідною багато років, але тепер плануємо поєднати платні та безкоштовні послуги. Вже розробляємо прямі маршрути пацієнта, напрацьовуємо консультування телемедиційними технологіями та доєднуємо пакет НСЗУ з трансплантації,-”зазначив перший заступник голови РОДА Сергій Подолін.

 

З початком військової агресії в Інституті активізують ще один напрям – військову кардіологію, зокрема, 862 фахівці у різних куточках держави рятують наших бійців.

Очільник ДУ «Національний інститут серцево-судинної хірургії ім. М.М. Амосова розповів про практичну співпрацю щодо надання кардіохірургічної допомоги бійцям, вагітним та дітям - жителям Рівненщини.

 

Директор Департаменту Олег Вівсянник наголосив :”Для нас важливо системний підхід до надання медичної допомоги пацієнтам із серцево – судинною патологією.

Ця співпраця необхідна для того, щоб були прямі контакти та прямий маршрут пацієнта. Ми плануємо спільно з вами трансплантацію у серцево – судинній хірургії. Це важливий шлях у розвитку кардіохірургічної науки. І якщо завдяки підписанню Меморандуму цей  системний підхід вдасться впровадити у нас в області, то цей буде хороший шлях розвитку”.

Знайомство з роботою Департаменту ЦЗ та ОЗ населення РОДА.

Директор ДУ «Національний інститут серцево-судинної хірургії ім. М.М. Амосова Василь Лазоришинець після підписання Меморандуму у межах робочої поїздки побував у профільному Департаменті.

Детально з очільником Департаменту Олегом Вівсянником обговорили шляхи подальшої співпраці. Під час зустрічі було представлено палітру надання допомоги пацієнтам із серцево – судинними захворюваннями.

У Рівненській області  функціонує 8 інсультних центрів.

Вперше в КП «Рівненська обласна клінічна лікарня імені Юрія Семенюка» РОР відбулась операція на відкритому серці у вересні 2022 року.

Василь Лазоришинець відвідав обласний Центр кардіоторакальної хірургії та відділення інтервенційної радіології РОКЛ.

У Центрі впроваджують  малоінвазивні та малотравматичні методики діагностики та лікування хвороб серцево-судинної системи.

Відділення інтервенційної радіології було створене у 2015 році. Це відбулось через зростання  госпіталізацій пацієнтів з невідкладними кардіологічними станами. Тоді ж було  активно запроваджено ендоваскулярні методи їх лікування.

Завідувачка відділення, головний обласний позаштатний спеціаліст -  терапевт Лариса Черначук розповіла столичному гостю про методи діагностики та лікування.