«ПОДОРОЖ ДО МЕНТАЛЬНОГО ЗДОРОВ'Я»

NoneNoneNoneNoneNone
Під такою назвою на Рівненщині відбувся інтерактивний івент, присвячений Всесвітньому дню ментального здоров’я. Кожен бажаючий мав змогу пройти коротку анкету й оцінити свій стан ментального здоров'я, а також дізнатись у психологів-волонтерів декілька простих методик самодопомоги. Такі заходи відбувалися в територіальних громадах, медзакладах та закладах освіти. Основна локація була біля ТЦ «Злата Плаза» у Рівному.
- В умовах війни потреба в психологічній, психотерапевтичній допомозі значно зросла, нині її потребує кожен українець, - зазначила Олена Гандзюк, заступник директора Департамент цивільного захисту та охорони здоров'я населення РОДА, координаторка з ментального здоров'я у Рівненській області. - Передусім людині, яка відчуває необхідність допомоги, варто звертатись до свого сімейного лікаря. На Рівненщині у 63 закладах первинної медико-санітарної допомоги області вже надають такі послуги.
Така ініціатива впроваджується в межах Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?», яка ініційована першою леді Оленою Зеленською, - повідомила Олена Гандзюк.
Координаторка також зауважила, що в громадах працюють nериторіальні центри соціального супроводу, подібні послуги надають окремі благодійні та громадські організації, а також психологи в закладах освіти.
Як зазначила Олена Гандзюк, завдання на сьогодні - створити в області мережу психологічної допомоги, щоб в кожній громаді була змога отримати якісну та оперативну допомогу. Нині вже завершили роботу над інтерактивною картою Рівненщини, на якій розміщені усі локації, де можна отримати такі необхідні послуги.
- День ментального здоров’я це не про свято. Це можливість зрозуміти для кожного з нас, що ми повинні дбати про ментальне здоров’я своє та своїх близьких і в разі потреби звертатись за кваліфікованою психологічною допомогою,
- наголосила Олена Гандзюк.
Жителі Рівненщині довіряють психологам і лікарям - такі результати опитування, які оприлюднили під час круглого столу в Рівненська обласна клінічна лікарня імені Юрія Семенюка, на якому обговорили надання послуги ментального здоров’я в області.
- Було опитано 1,5 тисячі респондентів. Акцент робили на три галузі – освіта, медицина та соціальний захист, адже саме там зосереджена найбільша кількість фахівців, які надають психологічну допомогу. В результаті, ми побачили, що люди найбільше довіряють психологам і медикам. Саме на них і робитимуть акцент – ці фахівці пройдуть відповідне навчання з надання послуг ментального здоров’я. Вони першими оволодіють техніками від самодопомоги до кваліфікованого супроводу, - повідомила Олена Гандзюк.
Великі потрясіння, притаманні нинішньому часу, несуть не лише горе та страждання, але й відшаровують все зайве, неважливе, проявляючи істинні цінності.
Українська формула стійкості може та має бути актуальною в глобальному контексті. Бо не лише для нас, але і для всього світу ментальне здоров'я є викликом. Це показало міжнародне дослідження, проведене для третього Саміту перших леді та джентльменів й представлене 6 вересня у Києві.
Ментальне здоров’я – універсальне право людини. Це не лише відсутність розладів. Це внутрішні ресурси для того, аби жити життя. Реалізувати свої здібності. Працювати. Піклуватися про інших, не забуваючи про себе.
Ментальне здоров'я – це ще й про довіру між нами. Про уміння не лише поставити запитання, але й вислухати відповідь. Про сили заглянути всередину себе і поділитися, що там насправді. Про відсутність страху перед осудом і упередженнями.
Наталія АВРАМОВА