ПРО ОСНОВНІ ПРІОРИТЕТИ ТА СТРАТЕГІЮ РОЗВИТКУ СПРОМОЖНОЇ МЕРЕЖІ ЗАКЛАДІВ ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я ОБЛАСТІ,

NoneNoneNoneNoneNone

інші актуальні питання галузі охорони здоров’я, зокрема робота військово-лікарських комісій, територіальних центрів комплектування, запобігання інфекційним хворобам, турбота про ментальне здоров’я, укриття та екстрена медична допомога – говорили на підсумковій колегії Департамент цивільного захисту та охорони здоров'я населення РОДА яка відбулася 14 червня 2023 року в укритті КП «Рівненська обласна клінічна лікарня імені Юрія Семенюка» РОР.

Перед присутніми виступили перший заступник голови Рівненської ОДА Сергій Подолін, директор Департаменту цивільного захисту та охорони здоров'я населення РОДА Олег Вівсянник, заступник голови Рівненської облради Микола Кучерук, головний лікар КП «РОКЛ ім. Ю. Семенюка» РОР Віктор Ткач, керівники закладів охорони здоров’я Рівненщини. Участь у колегії взяли фахівці департаменту - Віталій Демидов, Костянтин Мазяр, Валентин Дорошко, Тетяна Мельник, Людмила Яценя, Ірина Сідлярук.

Під час зустрічі обговорили надання меддопомоги військовим та проходження ВЛК. Заступник начальника Рівненського обласного центру комплектування та соцпідтримки Олександр Литвиненко розповів про основні проблемні питання щодо прискорення проходження військовозобов’язаними ВЛК, а також проведення обстежень, які відсутні у базах медичних електронних систем. Він також нагадав основні засади розповсюдження інформаційних матеріалів про проходження населенням ВЛК.

З низкою доповідей виступили керівники ЗОЗ та фахівці області. Про виконання наказу МОЗ України від 16.02.2022 №302 «Про затвердження Порядку організації виявлення туберкульозу та латентної туберкульозної інфекції» та обласної Програми протидії захворюванню на туберкульоз на 2021-2023 роки доповів Валерій Тишковець, завідувач відділення хіміорезистентного туберкульозу КП «Рівненський обласний фтизіопульмонологічний центр» РОР, головний позаштатний фтизіатр Департаменту цивільного захисту та охорони здоров’я населення Рівненської обласної державної адміністрації.

Так, в Рівненській області єдиний заклад, який функціонує та координує роботу по туберкульозу – це КП” «Рівненський обласний фтизіопульмонологічний медичний центр” РОР. Працює 4 міжрайонні лікарі-фтизіатри, які координують роботу на рівні первинної ланки охорони здоров'я. Постійно проводяться моніторингові візити фахівців закладу з метою вирішення проблемних питань для надання якісної медичної допомоги пацієнтам з підозрою та захворюванням на туберкульоз. Проводиться навчання фахівців первинної ланки, здійснювалася підготовка до контрактування закладів ПМСД за ПМГ41 «Спостереження за лікуванням хворих на туберкульоз дорослих і дітей на амбулаторному етапі лікування».

Станом на березень 2023 року не укладено контракт з НСЗУ у 8 ЦПМСД зі всіх закладів надання первинної медичної допомоги. Загалом фахівці Центру здійснили 58 виїздів в заклади ПМСД.

Співдоповідала Олена Павлюк, медичний директор КНП «Корецький центр первинної медико-санітарної допомоги» КМР.

Про організацію надання медичної допомоги хворим із гострими і хронічними розладами психіки в області, стратегія розвитку медичної допомоги в розрізі ментального здоров’я «Ти як?» доповіла Юлія Черняк, в.о. генерального директора КП «Рівненський обласний центр психічного здоров’я населення» РОР. Юлія Черняк доповіла про діяльність Центру. Вона зазначила, що на базі Центру діє єдине на Рівненщині спеціалізоване амбулаторно-поліклінічне та стаціонарне відділення для дітей з психічними розладами. За рік тут одержуть спеціалізовану амбулаторну допомогу понад 6000 дітей, 170 – проходять стаціонарне лікування. В цілому заклад розрахований на 145 ліжок, 5 – дитячих. Юлія Ігорівна зазначила, що Рівненщина прийняла біля 650 осіб з порушеннями психіки, яких розподілили по психіатричних лікарнях області.

Співдоповідали Олександр Задорожний, директор КП «Обласна психіатрична лікарня с. Орлівка» РОР та Вадим Бондарчук, директор КП «Острозька обласна психіатрична лікарня» РОР.

Про функціонування системи екстренної медичної допомоги в період військового стану, нові підходи в моделюванні маршрутів пацієнтів з урахуванням спроможної мережі закладів охорони здоров’я області розповів заступник керівника КП «Обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф» Олег Ушкевич.

- На Рівненщині вже стартував інфраструктурний етап медичної реформи та сформована спроможна мережа закладів охорони здоров'я, - зазначив у своєму виступі Олег Аркадійович. - Вона передбачає злагоджену роботу закладів охорони здоров'я спеціалізованої, первинної та екстреної медичної допомоги, що обслуговують населення територіальних громад 4 районів області. Тож робоча група КП «Обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф» розробила маршрути транспортування пацієнтів бригадами «екстренки» до надкластерних, кластерних і загальних закладів охорони здоров'я за відповідними 10 напрямами медобслуговування. Було переглянуто місце знаходження всіх пунктів постійного базування, підстанцій та станцій екстреної медичної допомоги, стану доріг, мережі спроможних закладів медичної галузі, переліків напрямів надання ними медичної допомоги та прийнято було рішення про відкриття додаткових двох пунктів постійного базування у с. Миляч та с. Малинськ. Відкриваємо їх з метою забезпечення виконання нормативу прибуття бригад на критичні та екстрені виклики відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 16.12.2020 № 1271.

Про діяльність Дубровицької підстанції ЕМД розповіла її завідувачка Наталія Яковлева.

Окремо було наголошено на тому, що нині департамент розробляє інструменти, які покращуватимуть ментальне здоров’я в рамках Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?», ініційована першою леді України Оленою Зеленською. Програма допоможе навчити українців турботі та психологічному розвантаженню. І тут роль медиків надзвичайно важлива!

За підсумками колегії підготовлено протокольні доручення.

Наталія АВРАМОВА