ЧИ ЗМІНИЛОСЯ ДОНОРСТВО В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ?

None
13 червня 2023 року у Рівненська обласна державна адміністрація відбувся брифінг, присвячений Всесвітньому дню донора крові, за участю директора Департамент цивільного захисту та охорони здоров'я населення РОДА Олега Вівсянника Oleg Vivsiannik та начальника управління культури і туризму Рівненської ОДА Любові Романюк. Модерував захід Олександр Поліщук, директор департаменту цифрової трансформації та суспільних комунікацій ОДА. Основна тема – донорство крові на Рівненщині.
Олег ВІВСЯННИК: - Враховуючи високий патріотизм і гуманізм наших людей під час військових дій на 40% зросла кількість донацій в нашій області і це дуже хороший показник. Ми маємо достатню кількість запасів препаратів крові для надання медичної допомоги пацієнтам, які перебувають у наших лікувально-профілактичних закладах, пацієнтам, які евакуйовані до наших лікувально-профілактичних заходів, а також ми забезпечуємо потреби військових, на перших лініях які беруть участь у боротьбі з агресором. Щодо вікових категорій, то змінився розподіл, враховуючи зменшилася кількість донорів від 18 до 49 років. Проте також такий показник збільшується у контингенті понад 50 років.
Варто зазначити, що єдиним закладом, який приймає препарати крові – це Рівненський обласний центр служби крові. Проте ми працюємо зараз над тим, що створили виїзні бригади за сприяння Рівненської обласної військової адміністрації. Маємо вже відповідний транспорт, який обладнаний і фахівці Рівненського обласного центру служби крові будуть здійснювати виїзні акції для забору препаратів крові у різних лікувально-профілактичних закладах нашої області. Тобто ми скоротимо маршрут донора до лікувально-профілактичного закладу, який може здійснювати забір препаратів крові і розраховано те що з цією функцією кількість дворів в нашій області ще збільшиться.
Є донори, які здають препарати крові - концентратор тромбоцитів - це невелика кількість таких донорів. Вони отримують грошову компенсацію. До кінця 23-го року у нашій державі усе донорство буде безоплатним. Люди, які здають кров, мають певні пільги.
Тож дякуємо усім, хто залишається посвяченим такій гуманній та хорошій місії. Ми з таким патріотизмом нашого населення обов'язково переможемо!