РІВНЕНЩИНА ПРИЄДНАЛАСЯ ДО ВСЕСВІТНЬОГО ТИЖНЯ ІМУНІЗАЦІЇ

NoneNoneNoneNoneNoneNoneNoneNoneNoneNone
Імунізація є питанням національної безпеки, оскільки здоров’я українців залежить від рівня охоплення щепленнями в країні. Вакцинація завжди залишається пріоритетом держави і суспільства, особливо це актуально в умовах воєнного стану. Поширення актуальної правдивої інформації про імунізацію є складовою цього пріоритету.
З 24 по 30 квітня 2023 року в державі тривав Всесвітній тиждень імунізації. Мета заходу – нагадати про важливість щеплень для захисту від хвороб людей різного віку.
Імунізація є надійним та ефективним захистом проти інфекційних хвороб Сьогодні кожен з нас повинен знати, що тільки щеплення допоможуть дітям і дорослим захиститися від багатьох небезпечних інфекційних захворювань. Адже щеплення проводять виключно від інфекційних хвороб, але далеко не від всіх, а тільки від тяжких, небезпечних, які здатні викликати тяжкі ускладнення.
На сьогодні в нашій державі всі діти мають обов’язково отримати щеплення проти десяти захворювань: туберкульозу, кашлюку, дифтерії, правцю, кору, епідемічному паротиту, краснухи, гепатиту В, поліомієліту, гемофільної інфекції. Всі ці щеплення входять до Національного календаря профілактичних щеплень і для всіх громадян є безкоштовними.
Сучасні вакцини ефективні, безпечні та мають низьку реактогенність, тому протипоказання до щеплень обмежені і визначити їх може тільки лікар.
В умовах активних міграційних процесів зростає ризик зараження в першу чергу нещеплених дітей і дорослих. Відмови від щеплень підвищують не лише ризик зараження інфекцією, але і ризик її важкого перебігу, розвитку ускладнень і навіть смерті. Крім того, відмови від вакцинації призводять до зменшення захищених осіб в колективі та роблять можливими спалахи тих захворювань, які людство залишило в минулому.
Слід пам’ятати, відмовляючись від вакцинації, Ви ризикуєте здоров’ям та життям Вашої дитини та позбавляєте його законних прав на захист від небезпечних інфекційних захворювань, які можна попередити засобами специфічної профілактики.
МЕДИКИ, ЯК ЗАВЖДИ, НА ВИСОТІ
У рамках Всесвітнього тижня імунізації, заступник директора Департамент цивільного захисту та охорони здоров'я населення РОДАРівненська обласна державна адміністраціяОлена Гандзюк відвідала с. Корост, що на Сарненщині:
– За співпраці Рівненська обласна державна адміністрація та World Health Organization (WHO) (WHO) Рівненщина отримала технічну допомогу для виїзду мобільних вакцинальних бригад у віддалені села області. Днями відвідала с. Корост, що на Сарненщині, та з задоволенням відзначила: мобільні бригади працюють, людей, що прийшли на щеплення багато, медики, як завжди, на висоті, – зазначила Олена Василівна.
За словами завідувача відділу імунопрофілактики Рівненського обласного центру контролю та профілактики хвороб Віктора Мороза, станом на 25 квітня в області зареєстровано 197 тисяч випадків захворюваності на COVID-19. На жаль, через ускладнення коронавірусу померло 2 702 жителів Рівненщини. Лише за останній тиждень маємо три летальні випадки.
Темпи вакцинації проти COVID-19 минулого року суттєво знизилися. Це пов’язано з війною та міграцією людей. Але мобільні бригади та пункти вакцинації повноцінно функціонують. На сьогодні працює 48 мобільних бригад, тоді як два роки тому їх було лише дві.
В області майже 16 тисяч внутрішніх переселенців отримали доступ до вакцинації, з них 2,5 тисяч дітей.
Медики Рівненщини продовжують працювати над посиленням імунізації дитячого населення.
Днями вакцина для профілактики кору, краснухи та паротиту надійшла в область та розподілена між закладами охорони здоров’я.
Тому медики вкотре акцентують – імунізація є надійним та ефективним захистом проти інфекційних хвороб.
ІМУНІЗАЦІЯ У ДИТЯЧИХ ТОЧКАХ «СПІЛЬНО. UNICEF»
Щоб нагадати про важливість дотримання Календаря профілактичних щеплень, пояснити дітям які саме вакцини вчать організм захищатись від інфекцій та дати можливість надолужити пропущені щеплення тут і зараз, ЮНІСЕФ проводить інтерактивні івенти для школярів та дітей молодшого віку на дитячих точках «Спільно. UNICEF». Одна із таких точок була розташована у м. Рівне (вул. Чорновола, 74). Тут для дітей провели мінілекції та вікторини, під час яких вони в легкій формі дізнаються корисну інформацію про те, як запобігти інфекційним хворобам. Крім того, є унікальна можливість зробити щеплення від небезпечних хвороб прямо на дитячій точках «Спільно».
ПОПУЛЯРИЗАЦІЯ ВАКЦИНАЦІЇ
За гарною традицією КНП «ЦПМСД «Ювілейний» РМР долучився до заходів популяризації вакцинації. - Ми продовжуємо все робити для того, щоб підвищувати рівень обізнаності рівнян про інфекційні хвороби та підвищувати рівень довіри до вакцини. Адже, профілактичні щеплення — це єдиний спосіб захиститися від багатьох потенційно смертельних недуг.
Щороку саме вакцинація рятує 2–3 млн людей в усьому світі від небезпечних захворювань та щороку запобігає 1,5 млн летальних випадків унаслідок інфекційних хвороб.
Тож, у Всесвітній тиждень вакцинації вкотре хочемо нагадати - подбайте про своє здоров’я та здоров’я своїх близьких, перевірте свій вакцинальний статус у сімейного лікаря чи педіатра, зробіть всі обов’язкові щеплення та прийміть рішення про додаткові щеплення.
А в кожній амбулаторії та у нашому чудовому відділенні здорової дитини, після консультацій лікарів та бесід з батьками про вакцинацію, маленькі пацієнти отримують не тільки профілактичні щеплення згідно віку а й приємні подарунки від Центру ПМСД «Ювілейний», - зазначають у закладі.
У рамках Всесвітнього тижня імунізації, у Рівному в дитячій точці «Спільно.Unicef» провели безкоштовну вакцинацію. В обласному інституті післядипломної педагогічної освіти 27 та 28 квітня можуть вакцинуватися учні шкіл, а 29 та 30 квітня – усі охочі.
– Вакцинація – це не просто профілактика, а захист від життєво небезпечних інфекцій. Нагадаю, що хвороби, від яких проводиться вакцинація, від них не існує лікування, вони мають жахливі наслідки, деколи – летальні. Зараз лікарі, медичні працівники особливу увагу акцентують на те, щоб батьки дітей згадали про ті щеплення, які, можливо, не доробили, про ту імунізацію, яка була пропущена, – розповіла лікарка-педіатриня Ірина Іванюк.
У точці можна зробити щеплення від туберкульозу, дифтерії, правцю, кашлюка, поліомієліту, гепатиту, гемофільної інфекції. Йдеться про державні вакцини.
На базі точки діяла ігрова кімната, дітям роздавали сувеніри та пізнавальну літературу про імунізацію.
До Всесвітнього тижня імунізації за підтримки World Health Organization (WHO) мобільними бригадами з вакцинації проводили щеплення населення, що проживають у віддалених сільських місцевостях Гощанської, Дубровицької та Сарненської громад. Майже 200 осіб отримали вакцинацію, з них 63% це особи старше 60 років, яким важко дістатися до пункту щеплень. Усі вакциновані отримали подарунки.
Пацієнти КНП «Здолбунівський ЦПМД» мали змогу отримати відповіді на всі питання, пов’язані з імунізацією – про вакцинокеровані інфекції, важливість щеплення для подолання небезпечних інфекційних захворювань, тимчасові протипоказання для щеплення, небезпеку у зволіканні при порушенні планової вакцинації тощо. А окремі пацієнти разом з директором закладу Василем Ковалюком отримали щеплення бустерною дозою від COVID-19. Відповідальні мами привели своїх діток для планової вакцинації згідно з Календарем щеплень.
На захід завітала завідувач Рівненського районного відділу Рівненський обласний центр контролю та профілактики хвороб Уляна Фісянчук.
Подібні заходи з популяризації щеплень від інфекційних хвороб у цей важкий для нас усіх час мають конкретну важливу мету - українці не мають права помирати від хвороб, які можна попередити вакцинацією.