ЯКІСТЬ ТА ДОСТУПНІСТЬ - ОСНОВНИЙ ФОРМАТ РОБОТИ МЕДЗАКЛАДІВ РІВНЕНЩИНИ

NoneNoneNoneNoneNoneNoneNone

-              Олеже Михайловичу, не так давно міністр охорони здоров’я Ляшко побував на Рівненщині. Була велика нарада в Острозі. Як оцінив очільник медицини в Україні нашу охорону здоров’я і які основні завдання поставив міністр? Що нового слід очікувати в продовження реформи у галузі?

Наприкінці березня на Рівненщині , а саме в НУ "Острозька академія", відбулося перше засідання Госпітальної ради Рівненського госпітального округу. До Острога завітали голови територіальних громад, керівники медичних закладів області .

Нагадаю, з вітальним словом виступили Міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко, голова НСЗУ  Наталія Гусак, голова Рівненської обласної військової адміністрації Віталій Коваль та його перший заступник, голова Госпітальної ради Сергій Подолін, голова обласної ради Андрій Карауш.

Основним завдання було проговорити формування та створення якісної спроможної мережі лікарень області. Як зазначив Віктор Ляшко: «Під час реформи кожна лікарня має “гнатися” не за красивою вивіскою, а за якістю, доступністю та безоплатністю меддопомоги». Також Міністр представив нові підходи до формування спроможної мережі закладів охорони здоровʼя в госпітальному окрузі, що повинні забезпечити три ключові аспекти надання медичної допомоги: доступність, якість та безоплатність.

Досягнення цих трьох індикаторів реалізовується через третій, так званий інфраструктурний, етап медичної реформи.

У рамках реформи передбачено, що найпростіші захворювання лікуватимуть якомога ближче до пацієнта, в загальних лікарнях. У разі складніших проблем зі здоровʼям – пацієнт потраплятиме у кластерні та надкластерні лікарні, які надаватимуть високоспеціалізовані послуги.

Під час конструктивної розмови йшлося про управлінські рішення, забезпечення фінансової спроможності медзакладів та оптимальний пакет доступних медпослуг для населення, а також про розвиток медичної освіти в області.

Навіть у цей складний воєнний час наша тилова область зобов’язана розвивати та підтримувати гідний рівень медицини.

Багато залежить й від самих громад, ініціативи і менеджменту медзакладів. І тут важлива постійна співпраця для спільного результату.

-              Постановою Кабміну від 28.03.2023 року № 174 затверджено порядок функціонування госпітальних округів і госпітальних кластерів. Скільки таких округів і кластерів буде в нашій області? Чи буде раціонально збережено територіальну доступність до якісної медицини?

Так 14-го квітня  разом з куратором з медичних питань області Сергієм Подоліним та керівниками районів ми обговорили основні аспекти та проблемні питання змін у системі медичних закладів області.

Маємо чіткі часові рамки, впродовж яких повинні  подати на затвердження в МОЗ власне бачення спроможної мережі.

Важливо, аби заклади відповідали мінімальному переліку напрямів медичного обслуговування.

Потрібно чітко визначити місце кожного закладу охорони здоров’я у новій системі, яку пропонує законодавство – кластерних, надкластерних чи загальних лікарень.

У кожному районі буде кластерна лікарня, яка забезпечить надання більшості медичних послуг – від педіатрії до хірургічних втручань.

Надкластерні лікарні – це рівень високоспеціалізованої медичної допомоги.

Лікарні загального рівня мають стати осередками надання допомоги на базовому рівні та за потреби перенаправляти жителів за маршрутами пацієнта далі на кластерний або на надкластерний рівень.

Разом зі спроможною мережею медзакладів розробили план розвитку госпітального округу. Це та дорожня карта з чітко визначеними кроками, за якою розвиватиметься наш госпітальний округ.

Нагадаю, наприкінці лютого в Україні стартував інфраструктурний етап медичної реформи. Її основна мета - переформатувати мережу медзакладів за принципом якості та доступності.

-              Чи вплине такий поділ на скорочення медичного персоналу? І яка кадрова ситуація сьогодні у нашому краї?

 

Станом на початок року в області забезпеченість медичним персоналом (фізичні особи) в закладах охорони здоров`я області становить:

- 3862 - лікарів ( укомплектованість 78,7% до штатних посад лікарів).

- 8341 - середній медперсонал ( укомплектованість 96,4% до штатних посад).

В умовах війни чимало медиків вимушені змінювати місце роботи через активні бойові дії або окупацію населених пунктів, де вони проживали, а також через пошкодження чи повну руйнацію медзакладів, у яких вони працювали.

З початку війни до медичних закладів працевлаштовано 151 внутрішньо переміщену особу.

Станом на 01.04.2023 із них продовжують працювати трохи більше половини. Причини різні - хто повернувся назад додому, хто поїхав за кордон.

-              Профспілки працівників охорони здоров’я висловили стурбованість з приводу того, що майно державних та комунальних підприємств можна буде передавати в управління комерційним господарським товариствам на підставі договору. Вони вважають, що зазначена Постанова «порушує» Конституційні норми та зводить нанівець медичну реформу. Адже у державних і комунальних закладах охорони здоров’я медична реформа надається безоплатно. І існуюча мережа таких закладів не може бути скорочена. Чи є підстави для хвилювання?

Основною метою Міністерства охорони здоров`я України є забезпечити населення доступною, якісною та безоплатною медичною допомогою, тому підстав для хвилювання я не бачу.

 

-              На даний час медична реформа значно поліпшила якісне обслуговування населення. Пацієнти відчувають краще ставлення до себе. Помітне оновлення обладнанням медичних закладів. Що ще планується зробити найближчим часом у нашій області?

Так, дійсно медичні заклади наразі забезпеченні всім необхідним, проте час йде і обладнання потребує як заміни ,так і оновлення.

Через повномасштабну війну на території України кількість поранених громадян зростає кожного дня. Відтак, військовослужбовці та мирні українці потребують комплекс реабілітаційних заходів аби відновити психологічне здоров’я після поранення та фізичне. Тож потрібне  реабілітаційне обладнання, що допоможе наблизити та забезпечити нормальне життя.

 -  Нині медики знаходяться на передовій разом з бійцями ЗСУ. Скільки рівненських ескулапів нині на Сході України і як з ними підтримують зв'язок, допомагають їм?

Понад 200 медиків мобілізовано на військову службу. Кількість втрат серед медичних працівників ми знаємо, але лише про ту частину втрат, яка офіційно до нас потрапила в статистику. На сьогодні ми знаємо, що вбито 2-х медичних працівників, одного під час виконання посадових обов'язків.

-              Яка нині ситуація з ковідом? І які ще є проблеми сьогодні?

Ситуація з COVID-19 залишається контрольованою. З початку епідемії в області зареєстровано понад 195 тис. випадків захворювання, в середньому за добу нових випадків по області є від 50 до 80. Найчастіше хворіють жінки – 60%,  40% - чоловіки, а по віковій градації найчастіше від 30 до 69 років.

Всього одужало понад 193 тис. осіб, а це 98,2% від захворівших. Померло від початку епідемії 2700 осіб. Летальність в області становить 1,4% (при 2,1% по Україні).

Стаціонарна медична допомога при COVID-19 надається у 22 заклади охорони здоров`я, завантаженість 9,2 % від загального ліжкового фонду. До всіх ліжок підведений кисень, медична допомога надається в межах ПМГ безкоштовно.

Користуючись нагодою,  прошу всіх переглянути свій статус щеплень, своїх дітей також  та  зробити вакцинацію. Бо будуть проблеми і з коронавірусом, і з дифтерією, і з полімієлітом, і з краснухою та паротитом, і з кором, і з туберкульозом. А від усього цього є дієві вакцини. Цим не потрібно нехтувати. Це буде внеском кожного у роботоздатність системи охорони здоров′я під час воєнного стану.

-              Яку медичну допомогу отримують внутрішньо переміщені особи на Рівненщині?

-              З початку війни в області були створені місця тимчасового проживання для евакуйованих осіб, розташованих в закладах охорони здоров’я.

-              Наразі у  97 - ми ЗОЗ проживають - 355 внутрішньо переміщених осіб, з них 217 осіб на базі гуртожитків КЗВО «Рівненська медична академія» РОР.

 

З початку повномасштабного вторгнення проводиться безоплатне медичне обслуговування ВПО в області в 91 закладі охорони здоров’я за спрощеною системою без укладання декларації з лікарем.

Станом на 06.04.2023 медичні послуги отримали – 70 692 ВПО, з них:

 на первинній ланці – 25 474

 на вторинній та третинній ланках – 45 218 осіб.

Всі ВПО можуть скористатися програмою "Доступні ліки" в аптеках, незалежно від місця проживання. За наявності рецепту вони отримають необхідні ліки безоплатно або з невеликою доплатою, якщо вартість препарату перевищує визначену державою ціну.

 М