З 7 КВІТНЯ ПО 7 ТРАВНЯ НА РІВНЕНЩИНІ ТРИВАЄ МІСЯЧНИК ІМУНІЗАЦІЇ

NoneNoneNoneNoneNoneNoneNone
12 квітня 2023 року відбувся виїзний вакцинальний тур за участю заступника директора Департамент цивільного захисту та охорони здоров'я населення РОДА  Олена Гандзюк, керівника Рівненський обласний центр контролю та профілактики хвороб   Роман Сафонов, координатора з логістики вакцин у Рівненській області Людмила Країнська закладами КНП «Гощанський центр ПМСД». Медики провакцинували населення Липківської та Малятинської амбулаторії ЗПСМ.
- Автобус надано ВООЗ за тісної співпраці Міністерство охорони здоров'я України та Рівненська обласна державна адміністрація. Він був переданий на Рівненську область у центр контролю та профілактики хвороб, - зазначила Олена Гандзюк. - Зараз такий компонент як вакцинація населення проводиться в тісній співпраці департаменту цивільного захисту та охорони здоров’я населення РОДА та ЦКПХ. Кожен виконує свій функціонал – ми, як охорона здоров’я, надаємо медичну послугу, а в центрі контролю проводять комунікаційну роботу, моніторинг вакцинації, а також буде проводитися зберігання вакцин. У такій тісній співпраці, я думаю, ми зможемо покращити рівень вакцинації та вийти на оптимальні показники, які до речі, вже покращуються. Це убезпечить нас від вакцинокерованих інфекцій, що особливо актуально у військовий час. Адже ризик спалахів нині набагато вищий. А транспорт нам дає можливість добратися і надати послугу у найвіддаленіших куточках нашої області, де на сьогодні транспортне сполучення порушено, а подекуди і відсутнє. Старшим людям, які входять до груп ризику, а це населення віком 60+, обов’язково потрібно вакцинуватися. Їм важко доїхати. Та й з маленькими дітьми тяжко добратися до установи. Тому ще раз наголошую, що такий транспорт надзвичайно важливий у цей час.
- Вакцинація — це не лише про здоров'я та захист від інфекційних хвороб, - зазначає Роман Сафонов. - Кожна гривня, вкладена у профілактику, заощаджує 10 гривень платників податків. Таким чином, зміцнення економіки збільшує обороноздатність країни. Мінімізація втрат людино-годин робить нас сильнішими. Власне, тому вакцинація поряд з іншими превентивними заходами і є одним з пріоритетних завдань для сиcтеми громадського здоров'я регіону.
Про статистику по вакцинації та забезпечення вакцинами розповіла Людмила Країнська.
- Всього на Рівненщині функціонує 130 пунктів вакцинації та 48 мобільних бригад і 1 центр вакцинації на базі Діагностичного центру, - коментує Людмила Михайлівна. - Станом на 11 квітня по області всього проведено 962 354 щеплень. З них 1 доза - 433 018 (48,9% від дорослого населення області), 2 доза - 437 631 (49,4% від дорослого населення області), додаткова - 1 069, бустерна - 82 994 (9,3% від осіб, які вакциновані двома дозами), бустер 2 - 6 754, Комірнаті (діти): 1 доза – 460, Комірнаті (діти) 2 доза – 428. Також особливий акцент – на внутрішньо переміщених особах, уразливих групах населення. В тому числі на людях похилого віку та людях із хронічними захворюваннями. А також усіх, хто проживає у віддалених і важкодоступних районах, - зазначила Людмила Країнська.
Отже, у наш час вакцинація — одне з найбільших досягнень системи охорони здоров’я усіх часів. Щорічно вона зберігає більше трьох мільйонів життів, щодня — близько 10 тисяч, і ще мільйони людей захищає від хвороб та інвалідності. Усім відомий вислів: «Майбутнє медицини за медициною профілактичною». Тому одним із основних і дуже важливих методів специфічної профілактики інфекційних хвороб донині залишається вакцинація.
Наталія АВРАМОВА