Медична рада працює у Центрі первинної медико - санітарної допомоги "Північний"

NoneNoneNoneNoneNoneNoneNoneNoneNoneNoneNoneNoneNoneNone

На виконання доручення першого заступника голови Рівненська обласна державна адміністрація Сергія Подоліна підсумкове засідання медичної ради відбулось в обласному центрі КНП  “ЦПМСД “Північний” РМР.

Отож, у структурі закладу є  4 амбулаторії ЗПСМ. На початок 2023 – го року було укладено 60781 декларацій між лікарями первинки та громадянами. Третина декларацій – на лікування дітей. Внутрішньо переміщені особи підписали  632 декларації з лікарями ЦПМСД. Половина декларацій - з дітьми до 18-ти років.

У КНП  працює 56 лікарів, майже половина з яких – вищої категорії.

У 2022 році частка коштів НСЗУ становила 85, 7%. Як розповів директор  КНП  “ЦПМСД “Північний” РМР Андрій Пароля, за  рахунок коштів підприємства та місцевого бюджету придбано автоматичний біохімічний аналізатор, електрокардіографи, комп’ютерне обладнання, меблі. У результаті зросла кількість лабораторних обстежень. У закладі побудували та включили ліфт. Тепер пацієнти можуть з комфортом доїздити до лікаря.

У порівнянні з 2019 роком у 2022- ому  побільшало інсультів та інфарктів міокарда серед пацієнтів закладу. Лікарі пояснюють збільшення кількості гострих порушень мозкового кровообігу як наслідок коронавірусної хвороби та стресів.

Водночас тут фіксують зменшення виходу на первинну інвалідність серед дорослих. Так у минулому році  цей показник  становив на 10 тис. населення 16,5 проти 45,2 у 2019 році. Серед дітей ситуація наступна. Минулого року 49 дітей вперше отримали статус інваліда. Лікарі пояснюють це наявністю вроджених патологій.

Серед працівників ЦПМСД “Північний” 98,9 %  вакциновано від COVID-19.

У роботі медичної ради взяла участь начальник інформаційно-аналітичного центру Управління охорони здоров‘я виконавчого комітету Рівненської міської ради Валентина Опанасик.

Заступник начальника Управління розвитку медичної допомоги – начальник відділу реформування первинної меддопомоги  Департаменту ЦЗ та ОЗ населення РОДА Тетяна Мельник зауважила:” З презентації, що представило керівництво Центру видно, що показники покращились у порівнянні з попередніми роками. Хотілося б бачити нові пакети із НСЗУ, наразі їх є 2. Тут очікують на укладання договору за ще одним пакетом медичних послуг. Коштів заклад заробив набагато більше,  ніж раніше, однак більша частина з них використовується на зарплату.

Що й казати, всі  приміщення добре відремонтовані, обладнані згідно табелю оснащення. Медична допомога надається згідно наказу МОЗ № 504  «Про затвердження Порядку надання первинної медичної допомоги”.

Необхідні обстеження для пацієнтів безоплатні. Заклад працює над підвищенням акредитаційного рівня. Дві амбулаторії відремонтовані повністю, що відповідають вищій категорії. На ремонт двох інших кошти треба заробити. Тут відчувають допомогу міського бюджету. Завдяки цьому закуплено нове медобладнання”.

Алла Сищук