ЩО ТАКЕ Е- РЕЦЕПТ І ХТО ЙОГО ВИПИСУВАТИМЕ

NoneNone

Від початку квітня всі ліки, що є у Державному реєстрі лікарських засобів та підлягають відпуску за рецептом, пацієнти отримуватимуть в електронній формі.

 Це стосується антибіотиків, протисудомних засобів,гормональних препаратів (зокрема, протизаплідних), препаратів для лікування серцево – судинних захворювань тощо.

Про це в інтерв’ю тележурналістам розповів директор Департаменту ЦЗ та ОЗ населення РОДА Олег Вівсянник. Електронний рецепт сприятиме контрольованому відпуску ліків.

“Бо ж неконтрольований прийом лікарських засобів загрожує безпосередньо життю пацієнта. Невизначені дози, неправильне призначення лікування може призвести до того, що захворювання перейде у хронічну форму або погіршить стан здоров’я пацієнта,”- наголосив Олег Вівсянник.

Адже здебільшого стан пацієнта потребує постійного моніторингу, а  інколи необхідно відкоригувати план лікування. Лише медик може визначити необхідну діючу речовину, безпечну дозу, сумісність медпрепаратів тощо. Лікар бере до уваги вік пацієнта, діагноз,супутні захворювання, алергічну реакцію тощо. Оминаючи кваліфіковану меддопомогу, пацієнт наражає себе на серйозну небезпеку.

Як вказано у Дайджесті змін в охороні здоров ‘я, МОЗ завдяки е-рецептам отримає дані про призначення рецептурних ліків в Україні та використає їх для підвищення якості меддопомоги.

Виписати е-рецепт зможе лікар будь-якої спеціальності державної, комунальної чи приватної клініки або ж лікар-ФОП.

Керівник Департаменту наголосив, що е-рецепт не є чимось незрозумілим. Адже лікарі вже успішно виписують такі рецепти на “Доступні ліки”, антибіотики та інші препарати.