Столичні спеціалісти проконсультували жителів Рівненщини

None

ФАХІВЦІ ІНСТИТУТУ СЕРЦЯ КОНСУЛЬТУВАЛИ МЕШКАНЦІВ ОБЛАСТІ

У Рівненський обласний клінічний лікувально-діагностичний центр ім.В.Поліщука РОР днями працювали дві бригади фахівців Інститут серця МОЗ України. Вони оглянули та проконсультували понад 130 пацієнтів із складними вадами серця.

Як розповіла директорка Рівненської філії ДУ «Інститут серця МОЗ України» Юлія Драчук, столичні лікарі зазвичай приїздять у Рівне щотри місяці або частіше, якщо виникає така необхідність. Дві бригади медиків консультують дорослих і дітей з набутими чи вродженими вадами серця з метою визначення подальших перспектив їхнього лікування: подальшого спостереження та консервативного лікування або ж визначення доцільності оперативного втручання та оптимального часу для нього. Також фахівці проводять на місці огляд вже прооперованих пацієнтів, відтак, у них відпадає необхідність повторно їхати до столиці.         

– Цього разу до нас знову прибули дві бригади спеціалістів з Інституту серця у складі завідувача дитячого відділення, кардіохірурга Василя Карпенка, завідувача відділення для лікування ішемічної хвороби серця, кардіохірурга Віктора Шевченка та лікарів-кардіологів, спеціалістів з УЗД Наталії Рубан та Оксани Островської, – розповіла Юлія Драчук. – Вони оглянули 62 дитини і 55 дорослих мешканців Рівненщини. Як вже показала практика, візити київських фахівців є досить результативними, адже приблизно 20-25% хворим після таких консультацій виконують операції.

Так, наприклад, торік фахівці Інституту серця проконсультували в нашому Центрі 321 пацієнта (146 дорослих і 175 дітей), з них згодом було прооперовано 113. У 2021 році вони оглянули 455 хворих (175 дорослих і 280 дітей), 144 з яких було проведено хірургічне втручання. Це дуже хороші показники.  

За словами Юлії Вікторівни, діти, яких запрошують на консультації до київських спеціалістів, здебільшого потерпають від вроджених вад серця, як то дефекти міжпередсердної і міжшлуночкової перетинок, відкрита баталова протока. Трапляються  складні вади, коли неправильно розвиваються магістральні судини, або ж комбіновані вади, що вимагають поетапного хірургічного втручання. У дорослих пацієнтів це, зазвичай, набуті вади, найчастіше – аортального і мітрального клапанів, ІХС.

Цього разу фахівцям трапився також казуїстичний випадок. Вони консультували 61-річну жінку з вперше виявленою вродженою вадою - дефектом міжпередсердної перетинки. Цікаво, що протягом усього життя пацієнтка не здогадувалася про свою хворобу, і лише в останні роки почала скаржитися на задуху. Це, за словами Юлії Драчук, рідкісний випадок, адже сьогодні діагностика вад серця дуже добре розвинута і такі вади виявляють у ранньому віці.     

Нагадаємо, що така активна співпраця КП «РОКЛДЦ ім. В. Поліщука» з ДУ «Інститут серця» МОЗ України налагодилася завдяки відкриттю у 2017 році на базі Центру філії Інституту серця. Хоча розпочалася вона ще раніше - з 2013 року, коли столичні фахівці разом з директором Інституту Борисом Тодуровим почали приїздити у заклад для проведення консультацій і переконалися у їхній затребуваності.         

Дана РОМАНЮК

Разом з Інститут серця МОЗ України Департамент цивільного захисту та охорони здоров'я населення РОДА Рівненський обласний клінічний лікувально-діагностичний центр ім.В.Поліщука