Про ВІЛ-інфекцію мова йде на високому рівні

NoneNoneNoneNoneNoneNone

У Львові триває триденна робоча зустріч з питань ВІЛ-інфекції. З вітальним словом виступив Міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко.

Мета зустрічі – обговорити стан виконання основних показників  державної стратегії протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу, ТБ та ВГ до 2030-го року; реалізацію програм профілактики захворювання.

Про роль та місце надання послуг з ВІЛ-інфекції у системі громадського здоров’я розповів головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін.

Голова НСЗУ Наталія Гусак акцентувала увагу на Програмі медгарантій   медичного обслуговування населення за напрямом ВІЛ-інфекція: поточний стан, проблемні питання, перспективи.

У робочій зустрічі беруть участь представники МОЗ України, ЦГЗ, ВООЗ, ГФ,CDC, НСЗУ, представники мультидисциплінарних команд областей, IEIX, АГЗ,I-TECH, представники профільних департаментів.

Про роль обласних адміністрацій щодо надання послуг з ВІЛ-інфекції  у режимі онлайн розповів директор Департаменту ЦЗ та ОЗ населення РОДА Олег Вівсянник.

Рівненщина є хабом для надання меддопомоги для ВПО. У 2022 році в область прибуло понад 70 тисяч ВПО, з них майже 500 – ВІЛ-інфіковані особи.

Департамент визначив  відповідального за координацію заходів щодо боротьби із ВІЛ-інфекцією – КП “ОІАЦМС”РОР. Фахівці проводять епіднагляд, координацію лікування ВІЛ-інфекції, формування потреби в АРТ препаратах, профілактику передачі ВІЛ від матері до дитини, профілактику лікування опортуністичних інфекції, моніторинг тестування на ВІЛ-інфекцію в ЗОЗ усіх рівнів надання меддопомоги.

Ці питання розглядають щоквартально на засіданнях обласної координаційної ради з питань протидії ВІЛ та ТБ.

КП “ОІАЦМС” надає інтегровану допомогу як для ВІЛ-інфікованих осіб та уразливих груп населення, так і для жителів області.

Завдяки координації Департаменту оперативно здійснюють розподіл швидких тестів та лікарських засобів.

На 1 січня цього року  в області під медичним спостереженням перебуває 2392 особи, з них 56 дітей, ВІЛ-статус яких перебуває у стані підтвердження (народжені від АВІЛ-інфікованих жінок). Серед 2392 ВІЛ-інфікованих осіб у 760 встановлено діагноз СНІД. В області АРТ отримують  2133 ВІЛ-інфіковані особи.

ВІД 24 лютого 2022 року надано допомогу 149 –ти ВІЛ-інфікованим ВПО та 14 особам з груп ризику щодо ВІЛ.

Обстеження на ВІЛ-інфекцію відбувається на усіх рівнях надання меддопомоги, у тому числі і в приватних – клініка “Благодир”, ПЛ “Діла”, ТзОВ “МЦ 100 відсотків життя Рівне”.

У робочій зустрічі беруть участь директор КП “Обласний інформаційно – аналітичний центр медичної статистики” РОР Людмила Рибчук та завідувач сектору  профілактики та боротьби зі СНІДом центру соціально значущих захворювань Центру Валентина Кравчук.