Рівненщина отримала дев'ять новеньких "швидких"

NoneNoneNoneNoneNoneNone

Під завісу року Рівненщина отримала дев’ять нових автомобілів швидкої медичної допомоги за ініціативи дружини Президента, що закуплені за Програмою фонду United 24 та за рахунок централізованого постачання з МОЗу.

Під час урочистого вручення ключів від автівок голова РОВА Віталій Коваль звернувся до працівників Рівненського обласного центру екстреної медичної допомоги зі словами вдячності та назвав їх медичними героями.

“Ви рятуєте життя жителів області, переміщених до нас людей, поранених бійців. У вас у всіх величезне серце та золоті руки. Бажаю, щоб наступний рік був переможним, щоб ми всі відсвяткували Перемогу та рухались далі, виконували поставлені завдання. Завдань буде багато. Тому сьогодні ми зміцнюємо нашу матеріально – технічну базу,”- зазначив очільник області.

Зміцнення матеріально – технічної бази служби, що у час війни відіграє одну  з головних ролей, голова обласної ради Андрій Карауш назвав вкладом у Перемогу.

“Хочу подякувати вам за вашу цілодобову роботу. Ви виконуєте дуже важливу місію – рятуєте життя. І це є правда вашої щоденної праці. Наш обов’язок – забезпечити вас засобами праці. І те, що у воєнний час база оновлюється , це той інструмент, що забезпечує діяльність служби. І свідчить, що ми переможемо”.

Цьогоріч Рівненщина отримала 13 карет швидкої меддопомоги. Однак на цьому крапку ніхто не ставить.

Перший заступник голови ОДА Сергій Подолін анонсував, що у наступному році  очікуємо постачання чергової партії автомобілів.

Серед отриманих автомобілів є реанімобілі. Це високотехнологічні автомобілі, що оснащені спеціальним обладнанням. Їх будуть використовувати реанімаційні бригади Рівного – кардіологічна та педіатрична.

Таким чином  оновлення автопаркуРівненського обласного центру екстреної медичної допомоги  сприятиме дотриманню клінічних маршрутів пацієнта, що затверджені наказом профільного Департаменту.

 Маршрути пацієнта є по кожній окремій нозології. Вони розроблені  для надання медичної допомоги пацієнтам із гострим коронарним синдромом – інфарктом; пацієнтам із гострим порушенням мозкового кровообігу – інсультом; при наданні родопомічної допомоги; при наданні меддопомоги хворим на COVID – 19; при неонатальній допомозі тощо. Тут ключова роль –  правильно запідозрити діагноз, доправити у той заклад, де є все необхідне для лікування, щоб надати якісну меддопомогу,”- зазначив директор Департаменту ЦЗ та ОЗ населення РОДА Олег Вівсянник.

Окрім Рівного, автомобілі розподілено у структурні підрозділи області. Зокрема, у селища Мізоч, Смига, Рафалівка, у Дубровицький, Костопільський, Рівненський райони.

Це був об’єктивний розподіл. Отримали там , де потребували заміну автомобіля, - пояснив директор Рівненського обласного центру екстреної медичної допомоги Андрій Бортнік.-  Автомобілі оснащені усім, що  передбачено для надання екстреної допомоги. Є навіть зимова гума.

Окрім централізованого постачання зі столиці, швидкі цього року отримували у якості гуманітарної допомоги, від благодійників як нові, так і бувші у використанні. Наразі  вони працюють у мережі лікувально – профілактичних закладів, екстренки. Такі автівки розподіленоу  ЗОЗ для надання невідкладної меддопомоги та планової консультативної медичної допомоги.

За словами Олега Вівсянника, за ефективної реалізації коштів від НСЗУ, наступного року вдасться закупити ще автівки швидкої.

Попри війну цього року бюджет НСЗУ збільшено, якщо порівнювати з 2021 роком. МОЗ профінансував усі державні програми. Постачання ліків, розхідних матеріалів, засобів медичного призначення, у тому числі автомобілів виконано.