Професійне свято фармацевтів

ДОРОГОЮ НА МОРЕ ВОНА ВИРІШИЛА СТАТИ ФАРМАЦЕВТОМ

Юлія Парфенюк пригадує як їй подзвонили з Рівненського медколеджу та повідомили радісну новину: дівчина вступила на три спеціальності, однак обрати треба одну. Юна абітурієнтка якраз була у дорозі, їхала відпочивати. Порадившись з мамою, вирішила – навчатиметься таки на фармацевта. Тож спочатку був молодший спеціаліст, бакалавр. Наразі Юлія здобуває ступінь магістра.

У своїй роботі вважає за головне – вміти спілкуватися з людьми. “Людина показує рецепт, а такого препарату немає,- розповідає Юлія. - Що тоді робити? Є аналог з діючою речовиною. Доводиться пояснювати людям як правильно та безпечно приймати препарати, які ліки вибрати. І люди  тебе розуміють”.

Зовсім юнка, проте Юлія Парфенюк вже досягла професійного зростання. Вона – завідувачка  аптечним пунктом №3 аптеки № 33, що знаходиться в Рівненській обласній клінічній лікарні імені Юрія Семенюка. Відмінно орієнтується в асортименті лікарських засобів. Зізнається, пошук препаратів відбувається “на автоматі”, бо вони розставлені за фармакологічними групами. Коли прийшла працювати, то звертала увагу на кожен медпрепарат. Оглядала коробки, запам’ятовувала маркування, діючу речовину, згодом цікавилась у лікарів та пацієнтів про дію ліків. Так опановувала професію. Тепер Юлія в аптечному кіоску орієнтується  як у себе вдома.

Окрім асортименту товару, вивчає фізико – хімічні властивості медпрепаратів, технології їх приготування. Цьому завдячує Рівненському медичному коледжу, де здобувала освіту.

 “Коли з коледжу направляють на практику, то треба ходити, а не пропускати,-“пояснює фармацевт. Юлія пригадує навчальну практику в аптеці №1. Там вона навчилася працювати з клієнтами. Згодом до роботи стала у тій самій аптечній мережі “Рівнефармація”, зокрема, в аптеці №4. Той досвід їй особливо цінний. Адже в аптеці, де є лабораторія, керувалася рецептами та самостійно  виготовляла ліки. Це допомогло вільно орієнтуватися у складі препаратів, правилах їх дозування та застосування, розбиратися у сировині.

Керівниця аптечним пунктом каже, що упродовж дня обслуговує понад три сотні чеків. Робота не з легких. З восьмої ранку до дев’ятнадцятої години постійно на ногах. Працювати доводиться і  у свята, і у вихідні. Однак Юлія Парфенюк не нарікає.

-              Юлію, кажуть, що фармацевти – це ті люди, які не лишень вміють вимовити “ацетилсаліцилова кислота”, а ще й прочитати почерк лікаря та знайти серед сотень баночок та упаковок необхідне ? - запитую жартома.

-              А ви спробуйте сказати ще  “гідроксикарбамід”,- жартома відповідає фармацевт.

 

Першого жовтня виповниться чотири роки як Юлія Парфенюк працює у системі “Рівнефармація’’. Їй подобається її робота, вона любить людей. “Є люди, які заходять у наш кіоск не за ліками, а просто привітатися. І це добре”,- стверджує фармацевт.

 

 

Алла Сищук