Фармація Рівненщини

директор Департаменту ЦЗ та ОЗ населення РОДА Олег Вівсянник.начальник  Державної служби з лікарських засобів та контролю за наркотиками в Рівненській області Сергій Лебедь.

17 вересня відзначаємо День фармацевтичного працівника України, що встановлено Указом Президента України № 1128/99 від 07.09.1999.

Ліки вітчизняних виробників експортують до 25 – ти країн світу. Водночас громадяни нашої держави забезпечені надзвичайно широкою палітрою лікарських засобів.

В області працює 2500 спеціалістів фармації. Є 139 суб’єктів господарювання, що  здійснюють діяльність з виготовлення оптово - роздрібної торгівлі лікарськими засобами. Мережа має  473 аптеки,  95 аптечних пунктів та 2 аптечні склади, де реалізують лікарські засоби. Є 19 аптек, що здійснюють відпуск наркотичних засобів, психотропних речовин та прекурсорів. Одинадцять  аптек мають ліцензії на виготовлення лікарських засобів в умовах аптеки власного виробництва.

На Рівненщині працюють такі найбільші аптечні мережі – “Подорожник”, “Рівнеліки”, “Рівнефармація”, “Бажаємо здоров’я”, “Здорова родина”, “Аптека оптових цін”, “Аптека низьких цін” та інші.

“Хочу відзначити, що з перших днів повномасштабної збройної агресії аптечні заклади не припиняли роботу. Всі працівники перебували на робочих місцях незважаючи на перебої в постачанні медикаментів та повітряні тривоги. Фармацевтична допомога надавалась. Вдавалося до кожного відвідувача знайти підхід, заспокоїти та підібрати і відпустити потрібний препарат. Мережа справилась з цими викликами на “відмінно”. Наразі лікарські засоби постачають вчасно як лікувальним установам, так і громадянам,”- зазначив начальник  Державної служби з лікарських засобів та контролю за наркотиками в Рівненській області Сергій Лебедь.

Водночас Державна служба з лікарських засобів та контролю за наркотиками Рівненщини продовжує виконувати всі функції,  покладені  на неї державою в умовах воєнного стану. Не зменшено контроль якості лікарських засобів та моніторинг наявності окремих препаратів в аптечних та лікувальних закладах області. Також здійснюється  контроль за цінами окремих груп лікарських засобів для недопущення необґрунтованого підвищення вартості лікарських засобів та інші.

“Хочу подякувати аптечним закладам, що  знаходять можливості допомагати ЗСУ. Зокрема, безкоштовно передають лікарські засоби та медичні вироби. Так нещодавно надавали допомогу одній з військових частин обласного центру, військовослужбовці якої перебувають нині на передовій. Хочу відзначити такі аптечні мережі, що найбільше допомагають у цей важкий час. Це “Рівнефармація”, “Здорова родина”, “Доброго дня”, “Рівнеліки” та інші”,- додає Сергій Лебедь.

В області можна також навчатися за освітньою програмою “Фармація”.

“Таких спеціалістів готують у Рівненському державному базовому медичному коледжі, Рівненській медичній академії, ДЗ “ Луганський державний медичний університет". До речі, вперше у цьому році свій набір здійнив Луганський держуніверситет. Нагадаємо, що він був релокований на Рівненщину у березні цього року у зв’язку з воєнними діями.  Тому сподіваюсь, що саме наша область представить сильних фахівців у секторі фармації на всю державу”, - розповів директор Департаменту ЦЗ та ОЗ населення РОДА Олег Вівсянник.