ВІД ВІДДІЛЕННЯ НЕВРОЛОГІЇ - ДО ЦЕНТРУ КЛІНІЧНОЇ НЕВРОЛОГІЇ ТА РОЗСІЯНОГО СКЛЕРОЗУ

Заступник головного лікаря по лікувальній роботі  Оксана СабадишинаЗавідувачка Центру клінічної неврології та розсіяного склерозу Рівненського обласного спеціалізованого диспансеру радіаційного захисту населення Марія ЛегкаNoneNoneNoneNoneNoneNoneNoneNoneNone

Центр клінічної неврології та розсіяного склерозу Рівненського обласного спеціалізованого диспансеру радіаційного захисту населення було утворено у вересні 2020 року. Центр розпочав роботу із  10 – ти ліжок на базі неврологічного відділення.

Завідувачка Центру Марія Легка розповідає, що ліки для пацієнтів із розсіяним склерозом (РС) отримують для пацієнтів безоплатно згідно з державною програмою.

Розсіяний склероз — це хронічне прогресуюче захворювання центральної нервової системи. Клінічно проявляється неврологічною симптоматикою: розладами зору, патологією рухової активності, порушенням функції тазових органів. Точні причини виникнення розсіяного склерозу невідомі.

“В основному ми повністю забезпечені, у нас є препарати превентивної терапії (превентивна терапія дозволяє істотно сповільнити прогресування захворювання – ред.). У нас працює реабілітолог, який тестує пацієнтів із РС та займається упродовж часу перебування у стаціонарі та складає індивідуальну програму реабілітації при виписці пацієнта «-розповідає завідувачка Центру.

До коштів з державної казни додає ще й обласний бюджет. Особливо  під час лікування первинно - прогредієнтного  перебігу. Для цього було закуплено сучасний препарат для лікування РС за кошти обласного бюджету (окревус). Це сучасний договартісний препарат, що дозволяє впливати на перебіг хвороби і сповільнює інвалідизацію, що дозволяє жити пацієнтам повноцінним життям.Це дало змогу вже у цьому році пролікувати трьох пацієнтів. А це важливо, бо РС – це хвороба молодих, каже Марія Легка. Пацієнтам зазвичай 20 - 40 років.  У диспансері серед пацієнтів є  дві 17 – річні дівчинки, котрі захворіли у 9 та 12 років. Наразі вони отримують ліки за державною програмою.

На жаль, остаточну причину розвитку РС вченим так і не вдалося з’ясувати. Серед можливих пускових механізмів виникнення – це

інфекційне захворювання, надмірне зловживання алкоголем, куріння, застосування наркотичних речовин, неправильне харчування, часті та сильні психоемоційні перенавантаження.

Пандемія COVID – 19 та війна – це обтяжуючі фактори при захворюванні. Вони провокують загострення або погіршують перебіг захворювання, пояснює лікарка.

Тому варто зважати на симптоми.  Вони різні – запаморочення та хиткість під час ходьби, при прогресуванні хвороби настають паралічі, пацієнти сідають у інвалідні візки.  ”Дуже прикро, коли це молоді люди. Тому ми працюємо із сімейними лікарями  та просимо при виявленні перших ознак – запаморочення, хиткість при ходьбі, слабкість, оніміння кінцівок – направляти пацієнтів до неврологів та призначати обстеження пацієнтів,-“ пояснює пані Марія.

У державі сформовано  реєстр пацієнтів із РС. На Рівненщині  є понад 700 хворих із РС. За минулий рік додатково виявлено ще 70 пацієнтів. Аби вони могли  отримувати  адекватну консультацію, медичну допомогу та  превентивну терапію, що сповільнює прогресування захворювання, настала потреба створити Центр.

Наразі наймолодшому пацієнту тут 17 років, найстаршому - 60+.

“Тепер ми можемо відстежувати перебіг хвороби пацієнта,  вчасно можемо поміняти препарат превентивної терапії з першої на другу лінію. Та й , зрештою,  ресурси  сконцентровані в одному місці,”- веде далі завідувачка Центру.

Наразі тут розгорнуто вже 30 ліжок, всі вони заповнені. Окрім місцевих жителів,  тут лікують внутрішньо переміщених осіб з Харкова та Луганщини. А ще пацієнтів із іншими неврологічними захворюваннями. Як от - периферичної нервової системи, також після серцево – судинних захворювань , наслідків  нейроінфекцій.

Ремонт був потрібний як повітря

Восени минулого року тут розпочали ремонт. Ремонт був потрібний, як повітря, щоб відповідати вимогам центру для пацієнтів з обмеженими можливостями. Бо ж здебільшого вони рухаються в інвалідних візках та з милицями.

Що й казати, Центр сяє. Керамічна плитка у вбиральні та ванних кімнатах виблискує чистотою. У холі після ремонту розмістили їдальню, бо до цього її взагалі не було. Зала для занять з ерготерапевтом ( лікарем, котрий допомагає відновлювати втрачені навички самообслуговування та діяльності пацієнта у повсякденному житті – ред.)  стала сучасною та затишною. У Центрі придбали ерготерапевтичну дошку для відновлення дрібної моторики.

Заступник головного лікаря по лікувальній роботі  Оксана Сабадишина вдячна ще й Християнській медичній асоціації Рівненської області, яку очолює Галина Гусар.

«Ліжка, каталки, предмети для туалету, підйомники, кушетки, розхідний медичний матеріал, внутрішнє начиння. То все завдяки  Асоціації,-“ розповідаає пані Сабадишина.

Оновлення Центру можна спостерігати у деталях. Кнопки для виклику лікаря. Така “чудодійна кнопка” є у кожного хворого. Мінімум зусиль – і медичний працівник поруч.

 Нові меблі вписуються в інтер’єр приміщення. Тут працюють з турботою про пацієнта.

Півмільйона з обласного бюджету, скромні власні кошти та благодійна допомога дозволили завершити ремонт.

З ТУРБОТОЮ ПРО ЗАВТРА

Окреслити його разом з керівництвом лікувально – профілактичного медичного закладу вирішив директор Департаменту цивільного захисту та охорони здоров’я населення Рівненської обласної державної адміністрації Олег Вівсянник.

Обговорення концепції розвитку лікувального закладу на 2023 рік – така була  тема наради.

Спершу керівник Департаменту ознайомив присутніх із розміщеним на сайті НСЗУ у розділі “Контрактування 2022” оголошення про укладення договорів про медичне обслуговування.

Варто звернути увагу, що з 1 серпня оплата НСЗУ медичним закладам  буде здійснюватись за фактично надані послуги. Тому у лікарні повинні проаналізувати свої функціональні можливості та внести необхідні корективи в роботу.

 З жовтня цього року у  НСЗУ планують відокремити первинну медичну допомогу від спеціалізованої, тому диспансер, як наголосив Олег Вівсянник, повинен передбачити це і опрацювати варіанти  роботи на перспективу, як і контрактування з НСЗУ за новими пакетами.

Також під час наради було обговорено роботу терапевтичного, неврологічного, дитячого, консультаційно -діагностичного центру.

  Олег Вівсянник зазначив, що надалі лабораторні обстеження будуть проводити централізовано у високооснащеній лабораторії, оскільки економічно невигідно створювати такі лабораторії у кожному лікувальному закладі.

Ретельно було опрацьовано інформацію відділення інтенсивної терапії з визначенням його потреб .

  Під час наради було заслухано звіт про роботу “Центру надання допомоги хворим на муковісцидоз”.

 На загал було озвучено амбітну ідею - створити на базі КП “РОСДРЗН” РОР Західноукраїнський центр муковісцидозу . Вирішили звернутись з відповідним листом до МОЗ України.

  Під час обговорення мова йшла про те, яке медичне обладнання потребує диспансер та можливість його закупівлі за кошти обласного бюджету. Керівник Департаменту розповів про можливість долучення закладу до Американської програми гуманітарної допомоги.

 Щоб створити реабілітаційне та паліативне відділення з врахуванням всіх вимог НСЗУ у диспансері необхідно підготувати економічні, матеріальні та кадрові розрахунки. Це дасть можливість у подальшому укласти договори з НСЗУ за відповідними пакетами меддопомоги.

Насамкінець Олег Вівсянник оглянув завершення переобладнання неврологічного відділення під Центр клінічної неврології та розсіяного склерозу.

Алла Сищук