Виконання показників охоплення населення області щепленням

NoneNoneNoneNone

Такою була тема чергової наради, що відбулась сьогодні у Департаменті, під керівництвом директора Олега Вівсянника.

Не дивлячись на достатнє забезпечення області  імунобіологічними препаратами, виконання обсягів профілактичних щеплень по Рівненській області за 1 півріччя 2022 року недостатнє. Незадовільно виконують профілактичні щеплення дітям першого року життя (вакцинація) проти поліомієліту. У цьомі  році в області охоплено лише 37,3 % дітей до річного плану (контрольний показник виконання  за 6 місяців  має становити 47,5%).

Вкрай недопустиме виконання:

-        КНП "Центр ПМСД" Демидівської СР -24,4%

-        КНП "Костопільський Центр ПМД" КМР -24,8%

-        КНП "Радивилівський Центр ПМСД" РМР- 26,8 %

-        КНП "Центр ПМСД" Дубенської МР – 27,4%

-        КНП "Зарічненська багатопрофільна лікарня" ЗСР – 19,6%

-        КНП "Локницький Центр ПМСД" ЛСР – 23,1 %

На сьогодні не отримали вакцинального комплексу близько 1 500 дітей до 1 року та залишається близько 4 500 тисяч дітей віком від 1 до 18 років, які не мають жодної дози поліомієліту у своєму анамнезі.

Не отримали чергової ревакцинації проти поліомієліту у 18 місяців близько 1 200 дітей, показник виконання становить 39,2% . Найгірший показник виконання:

-        КНП "Березнівський Центр ПМСД" БМР -24,9%

-        КНП "Центр ПМСД" Демидівської СР – 26,8%

-        КНП "Зарічненська багатопрофільна лікарня" ЗСР – 25,6%.

На нараді були присутні представники закладів охорони здоров’я, таких як: КНП "Центр ПМСД" Демидівської СР, КНП "Центр ПМСД" Дубенської МР, КНП "Дубенський Центр ПМСД" Привільненської сільської ради, КНП "Деражненська районна лікарня" об'єднаної територіальної громади Деражненської сільської ради.

Обговорено причину низьких показників та шляхи підвищення рівня вакцинації.

Нагадаємо, гостро питання рутинної вакцинації, а саме стосовно поліомієліту, стояло під час візиту на Рівненщину заступника Міністра охорони здоров’я - Головного державного санітарного лікаря України з питань запобігання захворюваності на поліомієліт Ігоря Кузіна.

На нараді перший заступник голови ОДА Сергій Подолін зазначив, що попри належну організацію епіднагляду в області, але через невиконані обсяги охоплення дітей вакцинацією ризики поширення захворюваності є.

Тому цьому питанню має бути приділена головна увага, особливо на старті нового навчального року

Вакцинація – єдиний спосіб протидіяти захворюванню. Національний календар профілактичних щеплень передбачає, що дітей від поліомієліту вакцинують у 2 місяці, 4 місяці, 6 місяців, 18 місяців, 6 років і 14 років.