Медична галузь Рівненщини тримає стрій

None

У цей воєнний час у єдиній синергії працюють всі гілки влади. Доволі злагоджено та швидко доводиться приймати управлінські рішення, забезпечувати безперервність бюджетного процесу. Про те, що змінилось у роботі медицини області від 24 лютого – в інтерв’ю з директором Департаменту ЦЗ та ОЗ населення, кандидатом наук з державного управління  Олегом Вівсянником.

КОР.-  Олеже Михайловичу, як змінилась робота медичної галузі від початку війни ?

ВІВСЯННИК - Хоча ми є тиловою областю, проте зазнали багато авіаударів та маємо  жертви  серед мирного населення у тому числі.  Тому нам довелось переформатувати галузь в систему надання екстреної невідкладної допомоги, тобто постійно тримаємо велику кількість ліжкового фонду, щоб у разі виникнення бойових дій на території області або сусідніх областей, мали можливість госпіталізувати пацієнтів. Понад 5 тисяч – це загальний ліжковий фонд, тобто це ліжка загального профілю , не враховуючи спеціалізовані.

Також ми поновили резерви лікарських засобів, щоб безперебійно надавати меддопомогу. Ми забезпечили наші лікувально - профілактичні заклади безперебійними джерелами живлення, а ще необхідною кількістю санітарного транспорту. У цьому вагому роль відіграє екстрена меддопомога, що виконує комунікативну функцію між пацієнтом та спеціалізованим ЛПЗ, також між первинною та медико – санітарною ланкою.

Наразі ми працюємо з подвійним навантаженням. Бо ж тільки вийши із COVID-19. Додалось загострення складних хронічних  захворювань. Висока напруженість населення на психо – соціальному рівні, що наразі простежується,  лише сприяє виникненню захворювань. Тому ми повинні пов’язати первинну, вторинну, високоспеціалізовану  та екстрену меддопомогу. Доводиться постійно коригувати маршрути пацієнта. 

КОР.- Яка ситуація із медичними кадрами, бо ж не секрет, що чимало військовозобовязаних медиків рятує здоровя та життя не лише цивільного населення, а й наших захисників ?

ВІВСЯННИК – Так, в області у закладах охорони здоров’я усіх форм власності працює понад 38 тисяч медпрацівників . З них 24 тисячі  трудиться у  комунальних закладах ОЗ. Я маю на увазі санітарно – епідеміологічну, фармацевтичну,  службу, медики - ФОПи, медпідприємства – юридичні особи. Чіткої цифри призваних до війська  у нас немає, це постійний процес. Приблизно 1200 осіб. Це необхідно для виконання  обов’язків та безперебійного функціонування галузі охорони здоров’я, її критичної інфраструктури. На щастя, у нас всі ЗОЗ цілі та працюють у звичному режимі. Частина нашого медичного персоналу, особливо чоловіча частина призвана до ЗСУ. Це теж ставить перед нами певні виклики.

КОР.- Нагадайте, які заклади медичного профілю прийняла Рівненщина ?

ВІВСЯННИК - У Рівненську область переміщено  два виші – Луганський державний медуніверситет, Харківський інститут медицини та біомедичних наук. А ще Луганський онкодиспансер, що розміщений на базі Рівненського протипухлинного центру , а стаціонар  знаходиться у Сарнах. Ми ж розуміємо, що онкодиспансер   не перемістився зі всім своїм обладнанням. При цьому надати треба повний цикл онкологічної допомоги пацієнтам. Тому це вдається зробити завдяки  синергії між трьома лікувально – профілактичними закладами. А саме: Луганським обласним онкологічним диспансером, Рівненським обласним протипухлинним центром та Сарненською центральною районною лікарнею.

КОР.- Як наразі відбувається фінансування ЛПЗ області?

ВІВСЯННИК - На Рівненщині є 100 ЛПЗ. Це заклади комунальної форми власності, що підпорядковані ОМС або КЗ обласного підпорядкування. Це первинка, вторинка, третинка а  також спеціалізовані заклади, що фінансують за рахунок НСЗУ та з коштів субвенції. Тобто заклади, що не мають можливості укладати договори з НСЗУ, бо така їх специфіка роботи.

Це, зокрема, бюро судово – медичної роботи, медико – соціальна експертна комісія, база спецмедпостачання, Будинок дитини,  обласний центр служби  крові, обласна наукова медична бібліотека та решта закладів, що мають іншу систему фінансування.

КОР.- Чи відчувають наразі медики та пацієнти напружене постачання ліків ?    

  ВІВСЯННИК - Дякуючи країнам – партнерам, волонтерам, що допомагають нашій державі, медицині функціонувати в умовах жорстокої війни, ми маємо достатню кількість ліків.

Найгостріше стояло питання забезпечення інсулінами, бо заводи – виробники інсуліну знищено або пошкоджено. Проте достатня кількість інсуліну наразі є .

Є знеболюючі, наркотичні лікарські засоби. Ми маємо достатньо гуманітарної допомоги. Водночас з  державних резервів  отримуємо достатню кількість таких препаратів.  Антибіотикотерапію ми теж отримуємо за рахунок коштів державного бюджету та від волонтерської та гуманітарної допомоги.

Гостро стоїть питання про лікування орфанних , тобто рідкісних та дороговартісних захворювань. Забезпечення необхідними ліками досить чітко налагоджено з МОЗ України, ми отримуємо достатню кількість цих ліків.

 Піднімалось також питання лікування    онкозахворювань хіміотерапією . Зараз ми не маємо проблем з постачанням цих ліків. Якщо ми отримуємо інформацію від медиків, що ось – ось настане  дефіцит ліків, то завдяки якісній комунікації з МОЗом  упродовж 2 – 3 діб ліки надходять.

У нас тактика така – люди, котрі використовують той чи інший препарат, повинні мати його запаси на 2 – 3 місяці. Тому не було жодного пацієнта, який би не був забезпечений ліками.

На початку війни ми відчували, що може настати криза з перев’язувальними матеріалами, знеболювальними чи проти- опіковими препаратами. Ми зараз маємо достатню кількість лікарських засобів.  

КОР. – Чи мають належну медичну допомогу внутрішньо переміщені особи ?

ВІВСЯННИК –  Так, ми прийшли до єдиного знаменника, щоб   у кожному ЦПМСД визначили лікаря, котрий  відповідає за внутрішньо переміщених осіб .

Після того як ці люди зареєструються  у громаді, то цей відповідальний лікар отримує інформацію про них, а вони у свою чергу зможуть отримати всю необхідну меддопомогу.

Зазначу, що у Департаменті   працює цілодобова гаряча лінія. Нагадаю номер  телефону +38 (067) 494 – 51 - 25. Наразі ми отримали понад півтисячі дзвінків.

Доводится не лише приймати дзвінки. А й евакуювати пацієнтів.   Бувало, що ми внутрішньо переміщених осіб зустрічали на авто – та залізничному вокзалах , забирали до лікарень, спільно із соціальними службами вирішували їх місце перебування, якщо вони не потребували стаціонарної меддопомоги.

КОР. – Цікаво, що у багатьох немовлят, народжених від внутрішньо переміщених жінок, у свідоцтві місцем народженням будуть міста Рівненщини.

ВІВСЯННИК – Так,  від початку війни до 11 липня в області народилося 238 дітей від внутрішньо переміщених породіль. Народжують у нас в області у спеціалізованих пологових будинках, відділеннях. Пологові відділення працюють там, де є 150 пологів на рік. Це фінансує НСЗУ на достатньому рівні. Відповідно до Програми медичних гарантій 2022 року, як і в попередні роки, до переліку безоплатних медичних послуг включено ведення вагітності та пологи. Неонатолог.  Ця спеціальність стала доволі популярною серед абітурієнтів.

КОР. – Чи вистачає вакцини для рутинних щеплень ?

ВІВСЯННИК – З урахуванням прибулого населення ми щомісячно просимо у МОЗ   необхідну кількість вакцини. Тому перебоїв немає. Акцентуємо увагу на щеплені від поліомієліту, щоб батьки відповідально поставилися до цього. Бо це вкрай важке захворювання,  висококонтагіозне та викликає незворотні наслідки в організмі. Про це, до речі, йшла мова на високому рівні під час візиту до області минулого тижня заступника Міністра охорони здоров’я – головного державного санітарного лікаря України  Ігоря Кузіна спільно з командою ВООЗ та партнерами Глобальної ініціативи з ліквідації поліомієліту (GPEI).

Нагадаю, що відбувається щеплення і від COVID-19. Вакцинують  у пунктах, що діють при ЦПМСД та у центрі вакцинації, що є у діагностичному центрі. Люди активно цікавляться, дзвонять на  гарячу лінію, звертаються, де можна отримати бустерну дозу.

Зазначу, що  сьогодні система охорона здоров’я готова надати у повному об’ємі медичну допомогу щодо рутинної та вакцинації від коронавірусної інфекції.

КОР.- Як відбувається забезпечення киснем у лікарнях ?

ВІВСЯННИК – Експерти прогнозують, що коли розпочнеться офлайн навчання, то тоді можлива більша кількість захворювань у тому числі і на коронавірусну інфекцію. Ми готові до цих викликів, ми маємо досвід. Практично кожен ЛПЗ забезпечений власними кисневими станціями. Фактично щотижня встановлюють кисневі станції. Низка закладів вже мають кисневі станції. Що це дасть ? Це здешевить надання медичної допомоги , знизить рівень небезпечного транспортування вибухонебезпечного кисню під час воєнного стану.

Зазначу, що весь цей комплекс заходів вдалося провести завдяки спільній роботі на чолі з головою РОВА Віталієм Ковалем, першим заступником голови РОДА Сергієм Подоліним та колективом нашого Департаменту.

Бажаю усім нам згуртованості та найшвидшої Перемоги !

Записала Алла Сищук