У Рівненській обласній дитячій лікарні зроблено унікальну операцію.

NoneNone

“Наша команда може, знає, вміє”

Так завідувач  хірургічного центру Рівненської обласної дитячої лікарні Микола Поліщук відгукується про колег, котрі днями здійснили унікальну операцію.

Вперше в області лікарі -  хірурги дитячі Володимир Красько, Іван Деркач, завідувач діагностичного відділення Юрій Антощук, лікар-анестезіолог дитячий відділення анестезіології та інтенсивної терапії Юрій Мирончук та власне сам Микола Поліщук зробили лапароскопічну операцію з ушивання перфоративної виразки дванадцятипалої кишки.

КОР.- Пане Миколо, розкажіть у чому унікальність операції ?

Поліщук - Вперше  прооперовано лапароскопічно перфоративну виразку дванадцятипалої кишки дитині, 17 – річному пацієнту. Дорослим лапароскопічним методом вже давно роблять такі операції. А от дитині - вперше в області.

КОР.- Лапароскопічна хірургія – це спосіб виконати хірургічні маніпуляції та оперативні втручання так би мовити – ювелірно, без розрізу живота, як було раніше? Тобто хірург отримує доступ до органу через невеликі проколи ?

Поліщук – Так, було зроблено у животі чотири проколи. Без розрізань.  Всередину введено лапароскопічні інструменти – відеокамеру та решту інструментів, якими ушивали виразку. Зсередини тіла пацієнта зображення передавали на екран монітора. Це дало змогу детально бачити органи та виконувати точні дії.

КОР.- Які переваги оперативної лапароскопії ?

 Поліщук - Для дитини – це швидке одужання. Тоді як раніше треба було лежати у лікарні не менше десяти днів. Завдяки новому методу з’являється менший ризик виникнення післяопераційних ускладнень, скажімо, інфекційних чи  як от злукова кишкова непрохідність.

КОР.- Є виражений косметичний ефект – непомітні рубці ?  Для юнака це ж аргумент?

Поліщук – Так, звичайно. Але скажу чесно – для хірурга важливо як зроблено  операцію. А всередині було зроблено добре.

КОР.- То хто ж той пацієнт ?

Поліщук – Це 17-річний житель Рівненської області.  Він катався на велосипеді і різко відчув  “ кинжальний” біль у животі. Це характерний симптом. Оперативно юнака доправили до обласної лікарні. Операція тривала до трьох годин.  Наразі хворий перебуває у задовільному стані та виписаний додому.

КОР.- Ви сказали, що “малоінвазивні” операції дорослим роблять давно. А от дитині – вперше ? Як здобували навики та досвід?

Поліщук - Освоєння лапароскопічної методи на високому рівні триває давно, методично у співпраці із польськими лікарями із Ольштину Вармінсько – Мазурського воєводства. Треба віддати їм належне, вони приїздили до нас та навчали робити перші операції. Співпрацюємо і з хірургами – лапароскопістами нашої обласної клінічної лікарні.  Тепер у нас вже  працює команда хірургів – лапароскопістів. Серед  нас панує здорова конкуренція. Хірурги навчаються, стараються, їздять, цікавляться. Тому це не спонтанний успіх, а результат методичної роботи.

КОР.- Де ви ще застосовуєте цей сучасний високотехнологічний метод проведення операцій ?

Поліщук - Раніше  ми проводили до 150-ти лапароскопічних  операцій на рік. Серед них операції варикоцеле, апендектомії . Освоїли пілоростеноз. Так навіть одну з лапароскопічних операцій здійснили у місячної дитини.

 

З успіхом привітав колег  директор Департаменту цивільного захисту та охорони населення РОДА Олег Вівсянник. Він, зокрема, зазначив:

-        Отож,операція проведена шляхом використання сучасних мініінвазивних ендоскопічних технологій. Така операція є малотравматичною і швидко повертає пацієнта до нормального життя. Операція є добре візуалізованою, дає сподівання на менші ускладнення. Під час її виконання можна бачити усю черевну порожнину . Це дійсно один із сучасних методів лікувально – профілактичного процесу. Приємно, що такі оперативні втручання проводять у наших ЛПЗ. Тому маємо надію, що наші лікарі у подальшому будуть удосконалювати свою хірургічну техніку,освоювати нові сучасні методи лікування та діагностики. Це покращить показники здоров’я населення в Рівненській області.

Алла Сищук