Команда Клопотенка у Рівному

NoneNoneNoneNone

ОВОЧЕВА ПАЕЛЬЯ З КУРКУМОЮ ТА ЧАЙ МАСАЛА: КОМАНДА КЛОПОТЕНКА СТВОРЮЄ ТРЕНД ЗДОРОВОГО ХАРЧУВАННЯ У РІВНОМУ

 

Тренінг з підвищення кваліфікації для кухарів шкільних їдалень області за оновленим меню  відбувається на теренах Рівненського ВПУ ресторанного сервісу і торгівлі. Це стало можливим у рамках Українсько – швейцарського проекту “Діємо для здоров’я” у співпраці з проектом Cult Food.

Як відомо, ініціатива з реформи шкільного харчування започаткована дружиною Президента України, першою леді Оленою Зеленською. Зокрема, розроблена кулінарним експертом Євгеном Клопотенком, що є засновником соціального проєкту «Нове шкільне харчування» зі зміни культури харчування «Cult Food».

 

Чи куштували ви фіалковий чи шафрановий майонез ? А чилі кон – карне з яловичиною ? Можливо, ви насолоджувались чаєм маса-

ла ?

Кулінарний експерт Євген Клопотенко , заявивши у 2015 – ому році, що має намір змінити культуру харчування, розпочав з  деолів’єзації. Тож з  початку цього року в області розпочато реформу шкільного харчування.

Чим обумовлено зміни до норм та підходів в організації

харчування дітей в організованих колективах?

 У Міністерстві охорони здоров’я України пояснили це тим, що норми харчування не переглядали понад 15 років. До того ж, структура харчування дітей всіх вікових груп не відповідає сучасним тенденціям щодо здорового харчування. Окрім того, доведений зв’язок між харчуванням та виникненням неінфекційних захворювань таких, як ожиріння, діабет, серцево-судинні захворювання та деякі види раку.

Дослідження Асоціації дієтологів України та IPSOS (2019) показали, що на недостатньому рівні знаходиться споживання овочів та фруктів, які є джерелом клітковини, що є невід’ємною складовою раціонального (здорового) харчування. Крім цукру, діти різних вікових груп вживають забагато картоплі, насичених жирів,

що сприяє збільшенню зайвої ваги та зростанню ризику небезпечних хронічних захворювань – цукрового діабету, атеросклеротичних уражень серцево-судинної системи та раку.

Нове збалансоване меню, культура харчування та контроль якості – ось що обіцяють зміни у шкільному харчуванні. У Міністерстві охорони здоров’я зазначили, що 1 січня 2021 року набув чинності наказ МОЗ «Про затвердження Санітарного регламенту для закладів загальної середньої освіти», а 24 березня Кабінет Міністрів ухвалив відповідну постанову. Це Постанова № 305 «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку”.

Отож, тепер шкільне харчування, розповідають у команді Клопотенка, це менше солі, цукру, хліба. Водночас збільшенокількість споживання молока та кисломолочних продуктів, м’яса, риби, круп та бобових.

Під час зустрічі із шкільними кухарями перший заступник голови РОДА Сергій Подолін наголосив, що ініціатива,  започаткована першою леді  Оленою Зеленською , спрямована на розвиток здорової нації. “Діти – це наше майбутнє. Здорові діти – це краще наше майбутнє. Тим здоровіша у нас буде українська нація. Сподіваюсь, що результати  на Рівненщині будуть цікаві. Розумію, що багато залежить від керівників закладів освіти. Знову ж таки, одна з їхніх функцій – дбати про здоров’я вихованців»,- резюмував Сергій Подолін. “

“Захисник” українського борщу, як ще називають Євгена Клопотенка , навіть запропонував у Києві змінити вулицю Чаадаєва на “Борщову”. Окрім того, команда кулінарного експерта під час практичної частини пропонує приготувати різноманітні корисні страви. Як от – салат із селерою та яблуком; курка, запечена в імбирному соусі; чай масала – молоко та спеції у гарячих напоях. А ще – товчанку. Це автентична українська страва у дитячому раціоні. Загалом Євген Клопотенко розробив 160 страв для шкільних їдалень.

У Рівному експерти навчають 40 кухарів із 20 шкіл області. Упродовж двох днів вони приготують 11 найскладніших страв.

Чому треба намагатися поліпшувати шкільне харчування , знає з власного досвіду мама трьох дітей та заступниця директора Департаменту цивільного захисту та охорони здоров’я населення РОДА Олена Гандзюк. “ Мені неймовірно приємно, що ми працюємо у плані формування здорового харчування з цільовою аудиторією, для якої не актуально ще не інфаркт, не інсульт, не цукровий діабет. Ми розуміємо, що здорове харчування є профілактикою здоров’я у старшому віці.

І те, що на такому рівні відбувається формування  прихильності  до здорового харчування, створення тренду здорового харчування серед дітей – це надзвичайно важливо. Наскільки я розумію, за всю історію незалежної України, ми вперше починаємо впроваджувати таку практику. Я є мама трьох дітей і  прекрасно розумію, що таке хороше, якісне, здорове харчування у школі і до чого воно надалі призводить”.

Тренінг у  Рівненському ВПУ ресторанного сервісу і торгівлі відбуватиметься упродовж двох днів. Його складові – це теоретичний блок та практична частина.

Присутні розглядатимуть ціль та завдання реформи шкільного харчування, а також ключові положення Постанови №305. Під час практичної частини дізнаватимуться про тонкощі кулінарного мистецтва. Зокрема,як правильно приготувати кебаб з сиром аби з кебаба не вийшла котлета. Як використовувати спеції під час приготування овочевої паельї з куркумою.

Вчені довели, що для нормального розвитку та життєдіяльності організму людина щодня повинна «отримати» з їжею та водою близько 70 різноманітних інгредієнтів (складових речовин), багато з яких не синтезуються в організмі і тому є життєво необхідними. «Їжа повинна містити білки, вуглеводи, вітаміни, мінеральні речовини,- пояснює керівник обласного лікувально – діагностичного гепатологічного центру Галина Мартинюк.- Дуже корисно дітям споживати сезонні овочі, фрукти”.

Координаторка освітнього компоненту українсько – швейцарського проекту “ Діємо для здоров’я” Ірина Скорбон у вступному слові зазначила: “Це проект, що реалізують з двома Міністерствами – освіти та охорони здоров’я. Мета  - допомогти закладам освіти розбудовувати здорове середовище, що буде сприяти зміцненню та збереженню здоров’я дітей . Тут є кілька напрямів  - шкільний освітній простір, навчальний компонент, фізкультура, медичні сервіси, психологічний добробут. Але особливу концентрацію та зусилля ресурсів ми робимо на підтримці здорового харчування, оскільки це один із важливих чинників профілактики та збереження неінфекційних захворювань. Проте наш проект багатокомпонентний. Зараз ми всіма силами, у тому числі, і в Рівненькій області підтримуємо кухарів. З початку воєнних дій ми допомагаємо з дооснащенням тих закладів освіти, що допомагають тим людям, котрі вимушено переїхали на Рівненщину”.

Отож завдяки дводенному тренінгу у Рівному кухарі мають чудову можливість розвинути власні компетенції. А у школярів може з’явитися шанс вдихати аромат насправді смачної та корисної їжі, а не пересмаженої олії та котлет. А у результаті – з власного бажання відвідувати шкільну їдальню, де готуватимуть смачну, корисну та поживну їжу.

Алла Сищук