«Сарненський районний центр первинної медико - санітарної допомоги»: сьогодення та перспективи

NoneNoneNoneNone

 Отож, офіційно про історію створення закладу. Комунальний заклад «Сарненський районний  центр первинної медико - санітарної допомоги» Сарненської районної ради створений згідно з рішенням від 14.12.2012 року № 484 «Про створення комунального закладу «Сарненський районний центр первинної медико-санітарної допомоги» Сарненської районної ради.

КЗ «Сарненський районний центр первинної медико-санітарної допомоги»  31.05.2018 року відповідно до рішення Сарненської районної ради від 09.02.2018 №577 «Про реорганізацію комунального закладу «Сарненський районний центр первинної медико- санітарної допомоги» Сарненської районної ради, шляхом перетворення в КНП «Сарненський районний центр первинної медико-санітарної допомоги» Сарненської районної ради.

З 18 січня 2021 року КНП «Сарненський районний центр первинної медико-санітарної допомоги»  Сарненської районної ради перейменовано у КНП «Сарненський центр первинної медико-санітарної допомоги» Сарненської міської ради згідно з  Рішенням  Сарненської районної ради від 02 листопада 2021 року № 1144 «Про передачу деяких об’єктів із спільної власності територіальних громад Сарненського району у комунальну власність Сарненської міської ради Сарненського району Рівненської області» та Рішення Сарненської міської ради від 20 листопада  2020 року № 12 «Про прийняття майна у комунальну власність Сарненської міської територіальної громади»

  КНП «Сарненський ЦПМСД» СМР надає первинну медико-санітарну допомогу населенню Сарненської ТГ, а також всім громадянам, які висловлюють побажання щодо права вільного вибору лікаря, які проживають в інших територіальних громадах.

 

 

ПОНАД ТРИ РОКИ НОВА МОДЕЛЬ ФІНАНСУВАННЯ ТА СПІВПРАЦЯ ІЗ

                                         НСЗУ

За новою моделлю заклад фінансується з жовтня 2018 року. Принцип «Гроші йдуть за пацієнтом» найкраще спрацював у сільських амбулаторіях. Адже більшість структурних підрозділів Центру розташовано у сільській місцевості. До речі, у структурі КНП «Сарненський ЦПМСД» функціонує 13 амбулаторій загальної практики сімейної медицини та 15 фельдшерсько-акушерських пунктів. Тому жителі сільських громад найкраще оцінили надання первинної меддопомоги за новим принципом,зокрема, якісну та кількісну сторону.

 

      НАЙБІЛЬША ЦІННІСТЬ – ТО МЕДИЧНИЙ ПЕРСОНАЛ

 

 

 В КНП «Сарненський ЦПМСД»  надають медичну  допомогу 49 лікарів, 128 осіб середнього медичного персоналу, 33 особи молодшого персоналу. Забезпеченість лікарями складає 85,5 відсотків.

             ТУТ ДБАЮТЬ ПРО СУЧАСНЕ РОБОЧЕ МІСЦЕ МЕДИКА

 

“У КНП «Сарненський ЦПМСД» робочі місця лікарів повністю комп’ютеризовані та мають вихід до Інтернету. У закладі створено локальну мережу з  впровадження електронного робочого місця лікаря в медичній інформаційній системі Doctor Eleks. Встановлено сервер для можливості впровадження всіх функціоналів медичної електронної системи (електронна реєстратура, електронна медична картка, електронне направлення до лікарів вторинного та третинного рівнів). Це необхідно для опрацювання укладених декларацій”,- розповідає головна лікарка Ольга Максимук.

 Лише на 10 травня з лікарями Центру укладено 58 599 декларацій, що складає 89,7 відсотків від загальної кількості населення. Враховуючи підписані декларації з лікарями  КНП «Сарненська ЦРЛ» та ФОПами, можна констатувати про 100% декларування місцевого населення.

Також підключено електронні робочі місця лікарів, електронної реєстратури та лабораторії. Встановлено дизельний генератор для безперебійного електропостачання сервера та холодильників, в яких зберігаються вакцина та туберкулін  для КНП «Сарненський ЦПМСД».

 

ЯК ГРИБИ ПІСЛЯ ДОЩУ НА САРНЕНЩИНІ ЗВЕДЕНО АМБУЛАТОРІЇ

Згідно з рішенням Сарненської міської ради від 07 грудня 2021р. № 595 було   затверджено перелік об’єктів спроможної мережі з надання первинної медичної допомоги у Сарненській міській територіальній громаді.

На підставі внесених та затверджених змін до ліцензійного комітету МОЗ України з видачі ліцензії на медичну практику, з 01 квітня 2020 року згідно програми «Доступність та якість медицини у сільській місцевості», запрацювала новозбудована амбулаторія загальної практики сімейної медицини у селі Костянтинівка та з 1 червня 2020 року – амбулаторії загальної практики сімейної медицини в селах Корост, Люхча та Ремчиці. Було здійснено розподіл автомобілів Renault Duster у чотири  новозбудовані амбулаторії згідно з Розпорядженням голови Рівненської ОДА від 27 червня 2019 року № 601. Та,  на жаль, новозбудовані амбулаторії не облаштовані місцями зберігання транспортних засобів, що є проблемою для безпечної їх експлуатації та охорони. Про це розповідали старости відповідних старостинських округів, у яких розташовані вищезгадані амбулаторії .

 

 Згідно отриманої ліцензії  з 01 лютого 2022 року, а також Рішення Сарненської міської ради від 24 вересня 2021 року № 473 та Рішення Сарненської міської ради від 07 грудня 2021 року № 612 та затвердженого акту прийому-передачі від 31.12.2021 р. від КНП «Володимирецького ЦПМСД» повноцінно запрацювала амбулаторія загальної практики сімейної медицини в селі Городець, яка також входить до переліку новозбудованих амбулаторій та прилеглих до неї фельдшерсько-акушерських пунктів. Що турбує ? Досі не проведена передача з балансу КНП «Володимирецького ЦПМСД»  транспортного засобу, який згідно розподілу (Розпорядження голови Рівненської ОДА від 27 червня 2019 року № 601) передбачений для амбулаторії в селі Городець.

 

                            ПРАЦЮЄМО   ДЛЯ  ЛЮДЕЙ

За 4 місяці цього  року здійснено 78952 відвідувань , з них 41178 -  сільськими жителями. У минулому році  до лікарів всіх амбулаторних підрозділів  жителями району здійснено  257574  відвідувань, з них 123758  відвідувань  сільськими жителями. 

Вже у цьому році теж за 4 місяці на ліжках денного стаціонару проліковано 1435 хворих. За весь минулий рік – 7426 пацієнта.

Загалом на теренах Сарненської територіальної громади  проживає 65703 жителя, більшість з яких – це сільське населення.

 

 

                       ПІД ЧАС ВІЙНИ   КИПИТЬ РОБОТА

КНП "Сарненський ЦПМСД" Сарненської міської ради перерахувало одноденну заробітну плату працівників на рахунок Збройних сил України в сумі 70 682,48 грн. В умовах воєнного стану навантаження на працівників Підприємства в рази збільшилось. Медичні працівники, незалежно від підписання декларації, проводять огляд та при необхідності, надають медичну допомогу. Також у штатному режимі до медичних працівників звертаються  внутрішньо переміщенні особи (далі ВПО). Усіх ВПО забезпечують  лікарськими препаратами та засобами гігієни. Дітей до 3 років забезпечують дитячим харчуванням (молочні суміші та каші, фруктове та овочеве пюре) та предметами догляду (памперси, дитячі пляшечки та пустушки, вологі серветки),  іншим дитячим інвентарем з гуманітарної допомоги. Видача допомоги здійснюється після огляду медичного працівника та згідно облікової документації.

У вихідні та святкові дні організоване надання безперебійної первинної медичної допомоги у всіх лікарських амбулаторіях, які здійснюють організацію надання медичної допомоги населенню прилеглих територій та тимчасово переміщених осіб.

Обслуговуючи виклики та звернення пацієнтів, первинна ланка є невід’ємною і першочерговою структурою  разом із стаціонарною та екстреною допомогою. Структурні підрозділи КНП «Сарненський ЦПМСД» забезпечені необхідними ліками, перев’язувальними матеріалами та дезінфікуючими засобами, згідно вимог програми медичних гарантій та договору з Національною службою здоров’я України. Сімейні лікарі щодня на своїх робочих місцях, за потреби виїжджають до  маломобільних хворих додому або надають консультацію у телефонному режимі.  Первинна медична допомога продовжує надавати амбулаторну допомогу та проводити вакцинацію від профілактичних щеплень та COVID-19.

 

        ПРОГРАМА МЕДИЧНИХ ГАРАНТІЙ ПРАЦЮЄ  НАДІЙНО

 

“ Наразі Програма медичних гарантій покриває усі найважливіші види медичної допомоги для пацієнта. Це послуги сімейного лікаря, педіатра чи терапевта. Вона діє і сьогодні, в умовах війни. Для того, щоб дати пацієнтам впевненість у стабільній роботі системи охорони здоров’я та точку опори під час раптового захворювання, травми, лікування хронічної або важкої хвороби. Для цього КНП «Сарненський ЦПМСД» працює у штатному режимі та згідно з наказом МОЗ “Про порядок надання первинної медичної допомоги”,- розповідає головна лікарка Ольга Максимук.

Програма медичних гарантій дозволила швидко відреагувати на раптову пандемію COVID у 2020 році. У 2021 році до Програми медичних гарантій увійшов пакет вакцинації від COVID, щоб убезпечити українців від важкої форми вірусу.

 

 

     ОБСЯГ  МЕДИЧНИХ   ПОСЛУГ  КНП « САРНЕНСЬКИЙ ЦПМСД»

 

У порівнянні з минулим роком вимоги, звісно, змінились. Наприклад, згідно з умовами  закупівлі з надання ПМД на 2022р. включено наявність дефібрилятора на Підприємстві. Це покращило ефективність та безперебійність надання медичної допомоги на первинному рівні.

Обсяг медичних послуг, що надає КНП «Сарненський ЦПМСД» за договором відповідно до медичних потреб пацієнта: 

- динамічне спостереження за станом здоров’я пацієнтів із використанням фізикальних, лабораторних та інструментальних методів обстеження;

- проведення діагностики та лікування найбільш поширених інфекційних та неінфекційних хвороб;

- лікування пацієнтів з гострою респіраторною хворобою COVID-19, спричиненою коронавірусом SARS-CoV-2 та проведення забору зразків матеріалу для тестування на SARS-CoV-2;

- здійснення медичного спостереження за здоровою дитиною та надання рекомендацій батькам/опікунам щодо необхідності грудного вигодовування, правильного харчування та догляду за здоровою дитиною;

- надання окремих послуг паліативної допомоги дорослим та дітям;

- виписка електронних рецептів передбачених програмою реімбурсації;

- видача електронних направлень для проведення всіх необхідних клініко-лабораторних та інструментальних досліджень, консультацій лікаря та інших послуг на рівні вторинної (спеціалізованої) та третинної (високоспеціалізованої) медичної допомоги;

- видача довідок, медичних висновків про тимчасову непрацездатність, направлень для проходження медико-соціальної експертизи.

 

 

    ПЕРЕЛІК ЛАБОРАТОРНИХ ТА ІНСТРУМЕНТАЛЬНИХ ДІАГНОСТИЧНИХ  

                 ДОСЛІДЖЕНЬ У ЦЕНТРІ    

 

13. Згідно наказу МОЗ від 19.03.2018р. №504 «Про затвердження Порядку надання первинної медичної допомоги» та специфікації вимог надання ПМД на 2022 рік, у межах структурних підрозділів КНП «Сарненський ЦПМСД» проводяться наступні дослідження:

1. Загальний аналіз крові з лейкоцитарною формулою.

2. Загальний аналіз сечі.

3. Глюкоза крові.

4. Загальний холестерин.

5. Вимірювання артеріального тиску.

6. Проведення інструментальної діагностики, зокрема  електрокардіографії, пікфлуометрії, отоофтальмоскопії, вимірювання гостроти зору.

7. Вимірювання ваги, зросту, окружності талії.

 8. Швидкі тести на вагітність, тропонін, ВІЛ, вірусні гепатити;

проведення тесту на антиген SARS-CoV-2.

 

 

                          КИМ ПИШАЮТЬСЯ У САРНЕНСЬКОМУ ЦПМСД

Багатий Сарненський ЦПМСД на фахових спеціалістів та хороших людей. Заступник головного лікаря з медичного обслуговування населення КНП «Сарненський ЦПМСД» Людмила Степанівна Мирончук. Вона ще й є досвідченим лікарем - педіатром з вищою категорією в амбулаторії № 2 міста Сарни. Їй притаманні відповідальність, цілеспрямованість, ентузіазм.

Це лікар – педіатр  з великої букви, котру шанують маленькі пацієнти. Вона для них  і психолог, і няня, і вихователька.

Людмила Степанівна разом з головним лікарем вміє створити дружню атмосферу у колективі. А ще разом з керівником Сарненського ЦПМСД на волонтерських засадах ініціює сортування гуманітарної допомоги,зокрема, дитячого харчування, засобів гігієни для дітей до 3-х років. Цю допомогу розподіляють для потреб дітей внутрішньо переміщених осіб.

 

Слова шани та поваги  у Центрі висловлюють заслуженій працівниці закладу – завідувачці ФАПом с.Вирка Марії Василівни Боришкевич. На медичній посаді жінка працює з 1971 року. Цікаво те, що у селі Вирки проживає багато представників ромської національності. Не завжди вдається з ними налагодити комунікацію у медичній площині.Та й до Марії Василівни часто звертаються люди похилого віку, у вечірній час, у вихідні. Зі всіма медик знайде спільну мову, порадить, вислухає, допоможе. До того ж лікарка постійно є слухачкою курсів підвищення кваліфікації, рівень знань підвищує під час онлайн вебінарів та лекцій.

 

             ЯКІ ПЛАНИ ВИНОШУЮТЬ У ЦЕНТРІ

Тут сподіваються на відкриття АЗПСМ  Сарненської дільниці №3. Це дасть змогу збільшити повноту надання медичної допомоги населенню.

Ще необхідно здійснити капітальний ремонт центральної поліклініки де розташована АЗПСМ Сарненської дільниці №1 . При цьому необхідно виконати роботи з енергоефективності, облаштувати котельню та перемістити адмінкорпус у дане приміщення.

На черзі капітальний ремонт   АЗПСМ Велико Вербчанської дільниці.

Ще на порядку денному – забезпечити амбулаторії транспортом там, де його немає. Або замінити у зв’язку із зношеністю. Адже це створює незручності, а інколи й перешкоди щодо надання медичних послуг населенню.

 

 

Записала Алла Сищук