ЯК ВИЯВИТИ РАННІЙ ТУБЕРКУЛЬОЗ: РОБОЧА ЗУСТРІЧ У МОЗ УКРАЇНИ

NoneNoneNoneNoneNoneNoneNone

Профілактика, вакцинація та система раннього виявлення туберкульозу на рівні країни дозволять знизити рівень захворюваності серед населення❗

Враховуючи ризик збільшення випадків туберкульозу в умовах війни, важливо посилити профілактику цього захворювання в Україні. Про це йшлося на нараді з питань удосконалення медичної допомоги у разі туберкульозу, яка відбулсь  у  Міністерстві охорони здоров’я України, де поважне слово мав міністр Віктор Ляшко. Також за участі фахівців Центру громадського здоров’я, керівників департаментів охорони здоров’я та регіональних фтизіопульмонологічних центрів.

У робочій нараді в профільному Міністерстві взяв участь директор Департаменту ЦЗ т ОЗ населення РОДА Олег Вівсянник.

Серед стратегічних та оперативних цілей подолання туберкульозу на національному рівні учасники наради обговорили удосконалення системи епіднагляду, організації та надання протитуберкульозної допомоги в областях — на районних рівнях та в громадах, забезпечення ефективного виявлення нових випадків та недопущення формування резистентних форм туберкульозу та розширення інноваційних програм лікування мультирезистентного туберкульозу. Наразі Україна входить до країн високого пріоритету ВООЗ як країна з високим тягарем лікарсько-стійкого туберкульозу і посідає 4 місце за темпами поширення цього захворювання у Європейському регіоні ВООЗ.

За даними Центру громадського здоров’я, у 2023 році в нашій країні зареєстрували 19 851 випадок активного туберкульозу, з яких 639 — серед дітей до 14 років, 196 — серед підлітків віком 15-17 років.

Попри пандемію COVID-19 та повномасштабне вторгнення Україна досягла прогресу у лікуванні захворювання завдяки впровадженню низки сучасних підходів для подолання туберкульозу. На безоплатній основі для пацієнтів доступні інноваційні методи діагностики, короткі режими лікування, пріоритезація амбулаторної моделі лікування з можливістю для пацієнтів продовжувати наповнене життя без ізоляції, людино орієнтований підхід та боротьба зі стигмою та дискримінацією пацієнтів.

Одним з інноваційних методів виявлення ТБ-інфекції (або  латентної ТБ-інфекції — ЛТБІ), що рекомендовані ВООЗ та тільки розпочинають масштабно впроваджуватись в Україні в межах державних ініціатив, є тести на визначення вивільнення гамма-інтерферону (квантиферонові тести). З вересня 2023 року на базі регіональних центрів контролю та профілактики хвороб  у перших 9 пілотних областях (Вінницькій, Дніпропетровській, Запорізькій, Київській, Кіровоградській, Тернопільській, Хмельницькій, Черкаській та м. Київ) діагностику  за допомогою цих тестів пройшло 967 людей, з яких у 191 — підтверджено ЛТБІ. Також, в країні доступне лікування за новітньою схемою BPaL: хворий на туберкульоз одужує в терміни від 6 до 9 місяців. Спершу лікування відбувається кілька тижнів в стаціонарі, а потім вдома — коли людина вже не «переносить” бактерію іншим. У 2023 році 358 українців  безоплатн проліковно від лікарсько-стійкого туберкульозу за новітньою схемою BPaL.

Також у 2023 році держава почала вперше закуповувати послуги із супроводу пацієнтів з чутливим та мультирезистентним туберкульозом коштом державного бюджету.

У період з жовтня по грудень 2023 року в шести регіонах України (Закарпатська, Запорізька, Київська, Львівська, Полтавська та Рівненська області) послуги медико-психосоціального супроводу в рамках державної закупівлі отримали 409 пацієнтів з чутливим туберкульозом та 68 пацієнтів з мультирезистентним туберкульозом. За цей час пацієнти з чутливим туберкульозом отримали 4 254 послуги, а пацієнти з мультирезистентним туберкульозом — 621 послугу. Послуги медико-психосоціального супроводу за підтримки міжнародних партнерів надають регіональні неурядові організації, які здійснюють таку діяльність на засадах конфіденційності, толерантності та недискримінації.

ДОВІДКА : Нагадаємо, система ранньої діагностики та виявлення туберкульозу залишається пріоритетним напрямом державної політики у сфері охорони здоров’я. У липні минулого року Верховна Рада підтримала Закон (№9147 — Ред.) щодо подолання туберкульозу, в якому враховано правові аспекти регулювання відповідно до міжнародно-правових зобовʼязань України у сфері європейської інтеграції та ключові рекомендації ВООЗ. На регіональних рівнях за останній рік вдалося посилити співпрацю між закладами охорони здоров’я та налагодити систему виявлення нових випадків туберкульозу і забезпечити своєчасне лікування та продовження терапії, зокрема для пацієнтів, які внаслідок війни були вимушені покинути свої домівки та переїхати до інших областей.