Систематичний скринінг на туберкульоз: роль сімейного лікаря

NoneNone

16 лютого 2024 року за підтримки USAID та РАТН у Вінниці відбулася робоча зустріч «Роль та місце сімейних лікарів у впровадженні систематичного скринінгу на туберкульоз серед груп ризику на первинному рівні надання медичної допомоги». Учасники заходу – директор департаменту цивільного захисту та охорони здоров'я населення РОДА Олег Вівсянник, заступник начальника управління розвитку медичної допомоги департаменту Тетяна Мельник, фахівці, відповідальні за впровадження систематичного скринінгу на ТБ у визначених ЦПМСД та лабораторій І рівня діагностики ТБ, фахівці проекту «Підтримка зусиль у протидії ТБ в Україні», регіональні координатори Проекту у Волинській, Рівненській, Київській та Вінницькій областях.
На заході представили результати впровадження систематичного скринінгу на туберкульоз серед груп підвищеного ризику розвитку захворювання на рівні обраних ЗОЗ первинного рівня надання медичної допомоги та лабораторій пілотних регіонів; обговорення напрацювань, досягнень, проблемних питань та шляхів їхнього подолання у покращенні раннього виявлення ТБ на первинній ланці надання медичної допомоги.
Також учасники обговорили результати впровадження систематичного скринінгу на туберкульоз серед груп ризику на рівні визначених ЗОЗ первинного рівня надання медичної допомоги та бар’єри і перешкоди у забезпеченні раннього виявлення ТБ серед осіб з груп ризику розвитку ТБ.
Було представлено досвід впровадження систематичного скринінгу ТБ у визначених ЗОЗ І рівня пілотних областей, обговорено досягнення, перешкоди, бар'єри та проблемні питання.
Також проаналізовано первинні та звітні дані в ході впровадження лікарями первинного рівня надання медичної допомоги, формування каскаду індикаторів. Обговорено питання діагностики туберкульозу серед дітей на первинному рівні надання медичної допомоги та порядок організації діагностики ТБІ і профілактичного лікування туберкульозу у закладах ПМД.