"Доступні ліки":як це працює? Керівництво НСЗУ України побувало на Рівненщині.

NoneNoneNoneNoneNoneNoneNone

“Важливо аби кожен, хто потребує ліків за програмою реімбурсації, зміг отримати їх  недалеко від домівки. З початку цього року жителям Рівненщини погашено 355 тисяч е – рецептів із 404 тисяч виписаних. Це найвищий показник з – поміж усіх областей України,- “ констатувала під час робочої поїздки на Рівненщину Голова НСЗУ   Наталія Гусак.

Тож за програмою “Доступні ліки” пацієнти мають змогу отримати препарати від

Серцево – судинних захворювань

Діабету 2-го типу

Цукрового та нецукрового діабету

Бронхіальної астми

Епілепсії

Розладів психіки та поведінки

Хронічного обструктивного захворювання легенів

Хвороби Паркінсона

Імуносупресивні препарати

Знеболюваньні для паліативних ворих (з серпня 2023 року)

Тест – смужки для визначення рівня глюкози у крові(з жовтня 2023 року.

Загалом у переліку програми наразі понад 500 найменувань препаратів.

Як можна отримати ці препарати за програмою “Доступні ліки”?

Перший крок – це отримати е-рецепт від лікаря.

Залежно від захворювання е-рецепти виписують лікарі різного профілю :

Сімейний лікар

Ендокринолог

Невропатолог чи психіатр

Трансплант – координатор

У переважній кількості необхідно записатися на прийом до сімейного лікаря. Пацієнт отримує на телефон SMS- повідомлення про створення е –реценту. Термін дії 30 днів.

Щоб отримати ліки за часткову вартість або безоплатно, необхідно звернутися до однієї з аптек, що приєднались до Програми реімбурсації.

Аптеки мають наліпки “Доступні ліки”.

Так аптеки Рівненської області за використаними рецептами вже отримали від НСЗУ майже 50 млн.грн.

Водночас Наталія Гусак наголосила, що не всі люди поінформовані про програму “Доступні ліки”. На жаль, не всі лікарі первинної ланки доносять до них цю інформацію.

Про це йтиме мова під час зустрічі з головами тергромад , бо ж вони найближче до людей.  Але наразі відсоток погашення е – рецептів серед сільського населення набагато нижчий , ніж міського.

Під час засідання було звернуто пильну увагу на те, що НСЗУ закуповує та оплачує медичні послуги у закладах охорони здоров’я.

 Зокрема, 4 млрд.600 млн. грн.  надійшло на рахунки лікарень Рівненщини цього року.

Керівник закладу, згідно фінансового плану, затвердженого головами громад, вирішує як ефективно використати ці надходження.

У свою чергу НСЗУ стежить чи марно витрачають кошти на неефективний менеджмент, на низький відсоток закупівлі ліків у стаціонарі тощо. Оскільки Рівненщина стала 14 – им регіоном, де побували представники НСЗУ, то таких випадків по країні вдосталь.

“Якщо громада не забезпечує ефективне керівництво, що у свою чергу не виконує договір з НСЗУ у повному обсязі, то заклад  може залишитися без фінансування НСЗУ, “- наголосила очільниця Національної служби здоров’я України.

Перший заступник голови облради Микола Кучерук, котрий взяв участь у зустрічі, зауважив, що люди мають знати про те, що приватні клініки, у яких є договори з НСЗУ, теж повинні надавати медпослуги людям безоплатно. І про це треба говорити повсякчас.

Ця інформація знаходиться у відкритому доступі на дашбордах НСЗУ.

Зокрема, на Рівненщині є  144 надавача  з укладеними договорами про медобслуговування населення за Програмою медичних гарантій. З них - 86 комунальних, 12 –приватних закладів та  46 – ФОПів .

“На днях відбулася велика нарада у Вараському районі, де було звернуто принципову увагу на виконання Програми “Доступні ліки”. Ми зобов’язали голів тергромад під час відкриття будь – якої системи аптечної мережі, надавати перевагу для оренди приміщення, використання площі тим, хто працює з НСЗУ за програмою “Доступні ліки”,- про це розповів директор Департаменту ЦЗ та ОЗ населення РОДА Олег Вівсянник.

За словами Олега Вівсянника, як приклад – власники аптечних закладів, що розташовані в обласній клінічній лікарні на правах оренди у свою чергу поскаржилися на те, що хворі у них купують ліків на 40 % менше.

У роботі засідання взяли також участь директорка Західного міжрегіонального Департаменту НСЗУ  Тетяна Кудик, заступник директора Департаменту ЦЗ та ОЗ населення РОДА Олена Гандзюк.