«ПЛЕКАЄМО ЗДОРОВʼЯ УКРАЇНЦІВ РАЗОМ»

NoneNoneNoneNone
Як зберегти життя українців та економіку України: інвестиції в систему профілактики та менеджменту неінфекційних захворювань – говорили під час Національного форуму з неінфекційних захворювань. Представники Рівненщини також беруть участь у заході в межах Україно-швейцарський проєкт Діємо для здоров‘я. Директор Департамент цивільного захисту та охорони здоров'я населення РОДА Олег Вівсянник представив досвід співпраці, як один з найкращих в Україні.
Діабет, рак, серцево-судинні захворювання та хронічні респіраторні захворювання є чотирма основними видами неінфекційних захворювань. За оцінками, від них страждає два мільярди людей в усьому світі. Вони є причиною 75 % усіх смертей та передчасної смерті 28 людей щохвилини. Щорічно вони приносять економічні збитки на мільярди доларів через зниження продуктивності праці та підвищення витрат на охорону здоров’я. Ці тенденції не є виключенням і для України.
За даними ВООЗ – інвестиція на рівні лише 0,84 долара США на людину на рік у боротьбу з неінфекційними захворюваннями може врятувати сім мільйонів життів у країнах з низьким та нижчим за середній рівнем доходу до кінця цього десятиліття.
Основними факторами виникнення неінфекційних захворювань є нездорове харчування, споживання алкоголю, тютюнопаління і недостатня фізична активність. Саме тому первинна профілактика повинна бути направлена на прищеплення людям принципів здорового способу життя. Ще один важливий напрям – формування політик, направлених на мінімізацію впливу шкідливих факторів. Йдеться про обмеження, пов'язані із тютюнопалінням, рівнем трансжирних кислот в харчових продуктах, реформу шкільного харчування тощо.
Куди найперше необхідно інвестувати?
РОЗВИТОК КАДРОВОГО ПОТЕНЦІАЛУ. Аби ми мали найкращі політики та практики в сфері діагностики та лікування.
ДОСЛІДЖЕННЯ. Без якісних досліджень ми не зможемо оцінити актуальні потреби та прогрес в тій чи іншій сфері.
СИСТЕМА ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я ЗАГАЛОМ. Розбудова потенціалу медичних закладів, впровадження нових клінічних протоколів діагностики і лікування, реабілітація.