ЛІКАРЮ ПОВЕРНУТЬ КОШТИ, ВИТРАЧЕНІ НА БЕЗПЕРЕРВНИЙ ПРОФЕСІЙНИЙ РОЗВИТОК

None
Цьогоріч держава фінансуватиме підвищення кваліфікації лікарів згідно з Порядком використання коштів, передбачених у державному бюджеті для здійснення безперервного професійного розвитку (БПР) працівників сфери охорони здоров’я на 2023 рік, затвердженим постановою КМУ від 10.03.2023 № 216. Ці питання розглядалися на спільній нараді в управлінні фінансово-економічного, юридичного забезпечення та бухгалтерського обліку Департамент цивільного захисту та охорони здоров'я населення РОДА з начальником відділу підготовки медичних кадрів і діловодства Володимиром ЛУЦИКОМ.
Під час наради було наголошено, що до кінця року потрібно провести відшкодування коштів лікарям по БПР. Це різні форми навчання, вони визначені МОЗ. Тобто усі лікарі, незалежно, де вони працюють і форми власності закладу, повинні кожного року підвищувати свій професійний розвиток на заходах БПР. В перші роки існування цієї стратегії відшкодування не було. Але від початку держава визначила не більше 2000 гривень на одного лікаря в рік. Цьогоріч Кабінет Міністрів затвердив постанову, згідно з якою відбуватиметься відшкодування коштів, які лікарі витратили на заходи з підвищення кваліфікації. Лікарям необхідно подати квитанції про оплату до свого закладу. Таким чином, до кінця цього місяця заклади мають подати списки таких лікарів. Для цього кадрова служба департаменту запускає опитувальник по усім закладам Рівненщини. Тоді департамент подає їх у МОЗУ, а міністерство розподіляє ці суми по департаментах. Далі департаменти надсилають кошти на заклади, а заклади – лікарям. Кошти у розмірі до 2000 грн на одного лікаря, закладені у Державному бюджеті Україні на 2023 рік, їхнє надходження планується у заклади з 13 до 20 грудня цього року.
Першочергово включаються лікарі, які мають статус учасника бойових дій; лікарі, строк чергової атестації яких припадає на рік, наступний за роком запланованих заходів безперервного професійного розвитку, тобто у 2024 році.
Не включаються лікарі, які у 2023 році пройшли заходи безперервного професійного розвитку за власні кошти, але лікар використав бюджетну путівку на цикл спеціалізації, тематичного удосконалення у поточному році; для лікаря не заплановано проходження циклів спеціалізації, тематичного удосконалення у поточному році; для лікаря не заплановано проходження підготовки, перепідготовки, підвищення кваліфікації та державної оцінки компетентностей як працівника системи екстреної медичної допомоги у поточному році; стаж лікаря за основним місцем роботи у закладі охорони здоров’я комунальної форми власності менше трьох років; у лікаря наявні дисциплінарні стягнення протягом трьох років, що передують включенню до плану навчання на заходах безперервного професійного розвитку.
Наталія АВРАМОВА