Як обстежитись на МРТ

NoneNone

Виключно за показами та е - направленням  сімейного лікаря чи лікаря – клініциста можна пройти безоплатно обстеження на МРТ – апараті. Це дороговартісні методи обстеження, тому цю функцію оплачує НСЗУ.

Мова йде про плановий порядок, коли пацієнту призначають таке обстеження.  Це може бути у комунальному ЗОЗ, де є таке обладнання або приватної форми власності згідно встановленої черги та при наявності угоди з НСЗУ.

На вимогу пацієнта оплата таких досліджень виконується з інших дозволених джерел , проте не з коштів НСЗУ.

Це можуть бути власні кошти пацієнта, кошти тергромади. Адже зацікавлена тергромада у міцному здоров’ї своїх жителів, може укладати договори та забезпечувати їх лікування. Це можуть бути також страхові виплати, коли компанії страхують громадян.

Тобто кошти можна внести на спецрахунок лікувально – профілактичного закладу з отриманням чеку, квитанції на проведення відповідного обстеження.

“У тому разі, коли лікарю  треба чітка інформація про стан поширення патології чи про динаміку розвитку захворювання або для встановлення діагнозу . Для лікаря це надзвичайно важливий та точний метод діагностики. Такі обстеження МРТ проводять безоплатно виключно за показами, -” наголошує директор Департаменту ЦЗ та ОЗ населення РОДА Олег Вівсянник.

Що стосується  невідкладних станів, то за показами обстеження проводять безоплатно у закладах охорони здоров’я приватної, комунальної форм власності  за рахунок коштів НСЗУ.

“Вчергове наголошую, якщо приватний ЗОЗ  має угоду з НСЗУ, то тільки тоді ці послуги оплачують державним коштом,-” актуалізував Олег Вівсянник.

Щодо черг.” Ми вирішили, що першочергово обстеження МРТ проводять для військовослужбовців  та мобілізованих, щоб швидше  поповнювати лави ЗСУ. Ми націлюємо керівників ЗОЗ на те, щоб такі обстеження відбувались у першій половині дня,-“ розповідає  керівник Департаменту.

Державний МРТ є у Рівненській обласній клінічній лікарні імені Юрія Семенюка. 

Є низка лікувальних закладів в області, що мають орендовані апарати МРТ. Це Дубенська та Сарненська міські лікарні, РЦМЛ. Також апарат МРТ є у Рівненському обласному лікувально - діагностичному центрі імені Віктора Поліщука.