ЮВІЛЕЙ, ЗІГРІТИЙ ТЕПЛОМ ЗЦІЛЕНИХ ЛЮДСЬКИХ ДУШ

NoneNoneNoneNoneNoneNoneNoneNoneNoneNoneNoneNone

Колектив Острозької обласної психіатричної лікарні відзначив почесний 70-й рік від дня заснування. Цьогорічний ювілей зігрітий теплом багатьох зцілених людських душ, радістю земного буття, яке дароване стараннями лагідних рук медичних працівників, неспокоєм безкорисливих сердець і високим сумлінням. Представників найгуманнішої у світі професії вітали та нагороджували почесними грамотами та цінними подарунками керівництво облради на чолі з головою Андрієм Караушем, а також заступник директора департаменту ЦЗ та охорони здоров’я населення РОДА Віталій Демидов, заступник начальника управління розвитку меддопомоги департаменту Тетяна Мельник, голова Рівненської обласної організації профспілки працівників охорони здоров’я України Сергій Боровець.

– Життя та здоров’я людей є найбільшою цінністю держави, - сказав у вітальному слові Андрій Карауш. - І саме на вас, медпрацівників, фахівців найгуманнішої професії, покладається відповідальність за збереження цього скарбу. Наші медики – справжні герої! Тому що обрали важку, але таку потрібну професію. Ви гідно виконуєте медичну функцію, тож дякую вам за нелегку працю. Ви згуртований колектив, і незважаючи на тяжкі обставини воєнного стану, відповідаєте усім викликам цього часу. Ви, як професіонали, бачите, у якому стані повертаються наші воїни і якої колосальної фахової підтримки вони потребують. Тому ви, як надкластерний заклад, будете відігравати важливу роль у подальшому психологічному відновленні як цивільного населення, так і наших військових. Для цього у планах будівництво надсучасного корпусу лікувального закладу на території лікарні – Регіонального центру надання психіатричної, наркологічної та реабілітаційної допомоги для населення та внутрішньо переміщених осіб КП «Острозька психлікарня», який має відповідати сучасним вимогам. І ми, як представники влади, будемо у цьому всіляко сприяти.

Андрій Карауш вручив почесну відзнаку облради керівнику лікарні Вадиму Бондарчуку, а почесні грамоти брату медичного стаціонару відділення №1 Володимиру Гірчуку та сестрі медичній приймально-діагностичного відділення Антоніні Андрощук.
Почесною грамотою МОЗ України нагороджено медичного директора Катерину Гарасевич.
Від імені голови Рівненської ОВА Віталія Коваля присутніх привітав Віталій Демидов.
– Відомо, що тон будь-якої команди задає керівник. Вадим Олександрович гідно справляється з викликами часу, згуртував колектив, проявив себе як хороший фахівець. Сам ставиться до своїх обов’язків відповідально і від персоналу вимагає цього ж. За час його керівництва дуже багато зроблено, ви надкластерний заклад з амбітними планами на майбутнє. Тож нехай усе здійсниться, успіхів вам усім!
Віталій Сніжикович подякував колективу за сумлінну працю та високий професіоналізм, вагомий особистий внесок у забезпечення медичного обслуговування населення та вручив цінний подарунок від РОВА рентгенлаборанту Саві Іванову, почесні грамоти – Богдану Томенку, лікарю-психіатру відділення №1; Анатолію Стрілецькому, лікарю-психіатру відділення №2.
Тетяна Мельник від імені директора департаменту ЦЗ та ОЗН РОДА Олега Вівсянника привітала усіх зі святом.
– Ваша праця героїчна і гуманна — зцілювати, повертати людям здоров’я. Скільки сліз радості і вдячності бачите ви на просвітлених обличчях своїх пацієнтів та їхніх близьких. Скільки людей, завдяки вашим старанням, знову відчули щастя і радість повноцінного життя.
Тетяна Петрівна вручила почесні грамоти від департаменту молодшій медсестрі з догляду за хворими відділення № 3 Аллі Шумбарській та кухонним працівникам Світлані Журук і Інні Тарадайці.
Іменинники свята, що на даний час працюють в Острозькій обласній психіатричній лікарні, – це сильна і дружна команда однодумців, кваліфікованих спеціалістів, відданих обраній професії. Це керівник лікарні Вадим Бондарчук, медичний директор Катерина Гарасевич, завідувачі відділень, середній та молодший медичний персонал, спеціалісти-немедики.
До колективу звернувся голова обласної організації профспілки працівників охорони здоров’я Сергій Боровець:
– Було дуже приємно, коли я йшов по лікарні, я побачив, що кожен працівник вітався. По ваших посмішках я побачив, що ви підтримуєте Вадима Олександровича, адже це заслуга керівника, який зумів згуртувати колектив. Тож вам хочу побажати міцного здоров’я, щоб усі плани здійснилися і нашої Перемоги!
Сергій Олександрович вручив почесні грамоти та премії керівнику закладу Вадиму Бондарчуку та медичному директору Катерині Гарасевич.
Сторінки життя колективу були насичені радощами і хвилюваннями, поразками і перемогами.
В жовтні 1953 року Сара Коган, як головний лікар, відкрила в Острозі психіатричну лікарню на 100 ліжок. У ній функціонувало лише два відділення – жіноче та чоловіче. Разом з Сарою Ангелівною працювали ще три психіатри.
До 1970 року заклад суттєво розширився – було збудовано ще 6 відділень, пральню, лабораторний корпус. Лікарня надавала психіатричну допомогу 700 хворим. Головними лікарями закладу після Сари Коган були Василь Веляник, Валентин Бідаковський, Євгеній Свиріпа, Любов Вакуленко, Ростислав Юрчук, Павло Маєвський.
Із 2021 року КП «Острозька обласна психіатрична лікарня» Рівненської обласної ради очолив Вадим Бондарчук. З його приходом в закладі почалися активні зміни, в тому числі у світлі медичної реформи.
Лікарня має п’ять відділень; штатних посад – 252,75; кількість працівників 270. З них - 20 лікарів, 3 інтерни; фахівців з базовою та неповною вищою освітою - 76,75, молодшого медперсоналу – 103,75, спеціалістів-немедиків - 23, інший персонал - 23,75.
Російський терор для колективу та керівництва став випробуванням на міцність і стратегічність. Тож попри постійні тривоги, перебої зі світлом в Острозькій психлікарні продовжували надавати медичні послуги, здійснювати поточні ремонти, замінювати обладнання, закуповувати ліки і розширювати співпрацю з благодійниками. Поїздки у сусідню державу за гуманітарною допомогою стали невід’ємною необхідністю роботи очільника закладу. Саме тому суттєво покращилася матеріальна база лікарні, формувався стратегічний запас харчів, медикаментів всупереч викликам війни.
Завдяки новому медичному обладнанню — електроенцефалографу, новітнім лабораторним аналізаторам пацієнтам тепер якісніше роблять діагностику захворювань. Умови їхнього перебування в палатах осучаснилися завдяки кращим меблям та постільній білизні.
Наприклад, завдяки новій хлібопічці від українського виробника та якісному борошну від благодійників вдалося полегшити і осучаснити роботу кухонних працівників. Тепер хліб випікається швидше, з можливістю задавати необхідні параметри.
Непересічною подією цього року, вперше за 70 років існування лікарні, став візит у заклад міністра охорони здоров’я України Віктора Ляшка під час проведення Госпітальної ради на базі НаУ «Острозька академія». Тоді розглядалося питання проєкту «Нове будівництво корпусу «Регіональний центр надання психіатричної, наркологічної та реабілітаційної допомоги для населення та внутрішньо переміщених осіб КП «Острозька психлікарня», який має відповідати сучасним вимогам.
Важливим напрямком забезпечення психічного та ментального здоров’я є єдина в області мультидисциплінарна команда з надання психіатричної допомоги. Вона функціонує у рамках співпраці з МОЗ та ВООЗ завдяки виграному від організації гранту. Діяльність цієї команди законтрактована згідно з пакетом НСЗУ. Зважаючи на затребуваність медичних послуг мультидисциплінарної команди, нині лікарня працює над створенням другої такої команди.
Сьогодні колектив закладу плідно і мирно трудиться завдяки ЗСУ. В їхніх лавах — 11 працівників лікарні, з якими колеги підтримують зв’язки, яким щодня дякують подумки. Відзначали їх до Дня захисника України і до професійного свята. Профспілка закладу та працівники регулярно адресно переказують кошти для підтримки воїнів. Працює в лікарні волонтерська група аби допомагати тим членам колективу, рідні яких відстоюють нашу незалежність. І у волонтерській діяльності прикладом є директор Вадим Бондарчук. Поїздки туди, де потрібна моральна підтримка, — його душевний поклик.
Професійна допомога нині потрібна і медикам деокупованих областей. Тож одними з перших на заклик Центру медицини катастроф відгукнулися працівники Острозької обласної психлікарні. У серпні на підсилення на Миколаївщину їздили головна медсестра лікарні Наталія Миронюк, невропатолог Іван Стецюк та медсестра Марія Шинкарук. Отримали новий досвід, достойно виконали свій патріотичний обов‘язок – повернулись з подяками.
У відеоролику, який продемонстрували під час урочистостей, також згадали тих, хто пішов з життя, не шкодуючи ні сил своїх, ні вміння, ні тепла душі для здоров’я людей, залишивши про себе добру пам’ять у серцях колег та пацієнтів.
Недарма медпрацівників називають „людьми у білих халатах”, підкреслюючи чистоту та важливість вашої місії. Іван Золотоуст про „білих ангелів” казав: „Ліками їх було слово… тому спасіння не в природі ліків, а в способі тих, хто їх прикладає”.
Саме ви приймаєте на себе доброзичливе піклування не лише про тіло пацієнта, а й про душу хворого. Через тепло ваших долонь, через частинку душі, яку ви вкладаєте в кожного, люди отримують цілющу силу, віру в життя.
З ювілеєм!
Наталія АВРАМОВА