ВІДНОВИМО ЛЮДИНУ – ЛЮДИНА ВІДНОВИТЬ УСЕ

NoneNoneNoneNoneNoneNone

Першого жовтня на День захисників і захисниць України до Рівного завітала почесна делегація – представник ВООЗ в Україні доктор Ярно Хабіхт, міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко. Разом із Митрополитом Київським і всієї України Епіфанієм, головою Рівненської ОВА Віталієм Ковалем, його першим заступником Сергієм Подоліним, головою облради Андрієм Караушем, директором департаменту цивільного захисту та охорони здоров’я населення РОДА Олегом Вівсянником відкрили Центр реабілітаційної служби та неврології у КП «Рівненська обласна клінічна лікарня ім. Ю. Семенюка» РОР.

– ВООЗ підтримує МОЗ України у стратегічному впровадженні нової системи реабілітації у Рівненській обласній клінічній лікарні з листопада 2022 року для створення неспеціалізованого стаціонару реабілітаційного відділення, яке наразі називається Центр реабілітаційної служби та неврології, – зазначив у виступі доктор Ярно Хабіхт. – На прохання МОЗ лікарня провела ремонт приміщень і працевлаштувала реабілітаційну команду, а ВООЗ забезпечила надання реабілітаційних послуг, провівши найважливіші тренінги для існуючих фахівців, а також передавши реабілітаційне обладнання, лікарняні ліжка, допоміжні реабілітаційні засоби та ІТ-набори.

З відкриттям цього центру ВООЗ запустила службу реабілітації в одній лікарні. З вересня Центр реабілітаційної служби та неврології вже відкритий і приймає пацієнтів, він пропонує 20 ліжок для стаціонарної реабілітації відповідно до вимог НСЗУ з потужністю до 60 осіб на місяць. ВООЗ також підтримала інсультний центр лікарні, передавши 20 лікарняних ліжок і провівши тренінги з послуг ранньої реабілітації завдяки нашій міжнародній команді експертів з реабілітації.
Ми вдячні за фінансову підтримку Генеральному директорату Європейської комісії з питань цивільного захисту та гуманітарної підтримки (ЄС), завдяки якій стало можливим створення цього центру. Разом ми робимо значиий внесок в покращення системи охорони здоров’я в Україні!

– Сьогодні день, коли ми вшановуємо наших захисників і захисниць. Героїв, які безстрашно ризикують власним життям і здоров’ям заради України і українців, заради перемоги добра над злом, заради цінностей демократії та гуманізму, – зазначив міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко. – Сьогодні вами захоплюється весь світ. Сьогодні кожен українець розуміє ціну свого відносно мирного життя в тилу — це ваша сміливість, це ваша незламність.
Переконаний, що це – не лише про повагу на словах, це найперше про повагу на ділі. Тому сьогодні я на Рівненщині, де відкриває свої двері центр реабілітації при Рівненській обласній клінічній лікарні імені Юрія Семенюка. Саме такі реабілітаційні відділення мають до кінця року з’явитися у всіх медичних закладах, які отримали статус надкластерних чи кластерних відповідно до затвердженої спроможної мережі. Такою була одна з умов її формування. Наші воїни та всі, хто постраждали від наслідків війни, мають отримати доступ до якісної доказової безоплатної реабілітаційної допомоги у сфері охорони здоров’я, де б вони не проживали.
Завжди наголошую на тому, що спражні зміни на краще стають реальністю за злагодженої роботи центральної та місцевої влади, а також керівників лікарень. Тоді є результат. Центр реабілітації в Рівному це підтверджує. Дякую всім, хто дотичний та підтримав ініціативу. Тепер тут щороку отримати необхідну реабілітацію зможе близько 500 пацієнтів стаціонарно та близько 200 амбулаторно. І це лиш початок. Є плани розвитку.
– Реабілітацію в центрі зможуть проходити і цивільні, – зазначила завідувачка Центру Ірина Дячук. – Послуги тут будуть безкоштовними. Для цього обласна лікарня уклала договори з НСЗУ. Відповідно за послуги дорослим і дітям лікарні платитиме держава.
Також міністр відвідав обласний центр бойової травми та кістково-гнійної хірургії, який функціонує в КНП «Здолбунівська ЦМЛ». Ще один медзаклад Рівненщини, де лікарі ставлять на ноги наших бійців. Тут вони проходять і лікування, і реабілітацію.
Наталія АВРАМОВА