ПОКРАЩЕННЯ НАДАННЯ МЕДДОПОМОГИ НАСЕЛЕННЮ: НАБЛИЖЕННЯ ПОСЛУГИ ДО ПАЦІЄНТА

NoneNoneNoneNoneNone

28 вересня 2023 року в приміщенні обласної державної адміністрації відбулося чергове засідання обласної координаційної ради з питань протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу під головуванням першого заступника голови РОДА Сергія Подоліна. Участь у заході також взяли заступник директора департаменту цивільного захисту та охорони здоров’я населення РОДА Олена Гандзюк, директор обласного інформаційно-аналітичного центру медстатистики Людмила Рибчук, керівник обласного центру контролю та профілактики хвороб Роман Сафонов, генеральний директор КП «Рівненський обласний центр психічного здоров’я населення» РОР, Людмила Країнська в.о. начальника управління охорони здоров’я виконкому РМР Лариса Обуховська, фахівці Центру громадського здоров’я МОЗУ, представники громадських організацій.

ПОДОЛАННЯ ТУБЕРКУЛЬОЗУ, ВІЛ ТА ГЕПАТИТУ НА СЬОГОДНІ Є ПИТАННЯМ НАЦІОНАЛЬНОЇ БЕЗПЕКИ КРАЇНИ

– Координаційна рада в Рівненській області справді працює, вона не формальна, і я дякую вам за це, – відзначив Сергій Подолін. – Питання подолання туберкульозу, ВІЛ та гепатиту на сьогодні є питанням національної безпеки країни. Подолати ці захворювання можна, але ми повільно рухаємося в цьому напрямку. Куди ми маємо спрямувати свої зусилля? Звичайно, на джерело інфекції. Наше завдання - виявити і вилікувати хвору людину. Наразі для діагностики туберкульозу на Рівненщині застосовуються сучасні швидкі методи діагностики. Щодо лікування, то воно має бути пацієнтоорієнтованим, максимально наближеним до пацієнта. Людина має лікуватися там, де вона живе.
Нині фахівці ведуть посилену роботу із захисту та дотримання прав та свобод внутрішньо переміщених осіб, забезпечення необхідним медичним обслуговуванням та обстеженням на туберкульоз. Забезпечено діагностику ВІЛ у повному обсязі, доступ до добровільного та безкоштовного консультування і тестування, насамперед груп ризику, з метою раннього виявлення ВІЛ-інфекції та інше.
ПРО ДЕЦЕНТРАЛІЗАЦІЮ МЕДИЧНОЇ ПОСЛУГИ
розповіла заступник директора департаменту цивільного захисту та охорони здоров’я населення РОДА Олена Гандзюк:
– Ми працюємо над покращенням надання меддопомоги населенню. Одним з компонентів є наближення послуги. Тобто якщо пацієнт не вимагає складної спеціалізованої меддопомоги, госпіталізації, то новими протоколами затверджено схеми, що дозволяють лікувати в амбулаторних умовах як на рівні «первинки», так і «вторинки».
До прикладу, пацієнт з Дубровиці, Зарічного, Радивилова може не їхати до обласного центру за тією меддопомогою, яку може отримати на місці. Це є суть децентралізації медичної послуги. Те саме стосується пацієнтів з ВІЛ-інфекцію, гепатитами і тих, хто потребує замісної підтримувальної терапії.
Згідно із сучасними протоколами, діагноз ВІЛ-інфекція та гепатит встановлюється на первинному рівні. Пацієнт дообстежується при потребі та отримує лікування у відповідного фахівця – в даному випадку інфекціоніста або нарколога.
Таким чином, збільшення сайтів лікування ВІЛ-інфекції, сайтів лікування гепатитів та сайтів замісної підтримувальної терапії є нашим першочерговим завданням, яке дав міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.
ПРО ВИКОНАННЯ ЗАХОДІВ З ВИЯВЛЕННЯ ТУБЕРКУЛЬОЗУ СЕРЕД ВПО
розповіла Наталія Стецій, в.о. медичного директора Рівненського обласного фтизіопульмонологічного медичного центру РОР:
– Ця проблема потребує негайного вирішення, адже показник скринінгу на туберкульоз серед ВПО в Рівненській області (33%) значно нижчий за цільовий та свідчить про те, що потрібно посилити роботу за цим напрямком, – зазначила Наталія Сергіївна. – Фіксується низький відсоток осіб з підозрою на ТБ за результатами скринінгу, які пройшли подальше обстеження – 11%, що створює додаткове епіднавантаження. Є висока ймовірність хворих на ТБ серед осіб з підозрою на захворювання, які не пройшли подальше обстеження, інфікування здорового населення, зростання захворюваності на ТБ.
ПРО ЕПІДСИТУАЦІЮ ІЗ ЗАХВОРЮВАНОСТІ НА ВІРУСНІ ГЕПАТИТИ НА РІВНЕНЩИНІ ТА ЛІКУВАННЯ ЗА ДЕРЖАВНОЮ ПРОГРАМОЮ
розповіла завідувачка лікувально–діагностичного гепатологічного центру КНП “Центральна міська лікарня” РМР Галина Мартинюк.
Так, за 2015- 2022 роки проліковано 287 пацієнтів з ВІЛ/ВГ С. З них ефективності у лікуванні досягнуто майже у 96%. Упродовж 9 місяців цього року 80 таких пацієнтів розпочали лікування.
– У лікувально-діагностичному гепатологічному центрі РЦМЛ на обліку перебуває 39 осіб, хворих на гепатит В та С; у 2226 – цироз печінки, – зазначила Галина Мартинюк. – Область забезпечена медпрепаратами для лікування гепатиту В, а от для гепатиту С – ліки незабаром надійдуть.
Кількість інфікованих гепатитом C в Україні оцінюється в 1 млн 300 тисяч осіб, а гепатитом B – понад 500 тисяч.
Лікування вірусного гепатиту В довготривале. Завдяки регулярному прийому противірусних препаратів розмноження вірусу пригнічується, і вірогідність розвитку цирозу печінки та гепатоцелюлярної карциноми значно знижується. Лікування безоплатне.
Вірусний гепатит С лікується 12 тижнів (інколи — 24 тижні) за кошти державного бюджету. Сучасні препарати безпечні, майже не спричиняють побічних реакцій та мають ефективність близько 90%.
Тестування – єдиний можливий спосіб діагностики гепатиту.
ПРО РЕЗУЛЬТАТИ СПІВПРАЦІ РОБФ «НАШЕ МАЙБУТНЄ» З ПЕРВИННОЮ ЛАНКОЮ ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я
доповіла директор фонду Ірина Орленко:
– Так, завдяки співпраці РОБФ “Наше Майбутнє” з «первинкою» за 8 місяців цього року при проведенні скринінгового опитування на ТБ серед уразливих груп населення позитивний результат отримали: 114 безхатченків; 72 колишніх ув’язнених; 103 особи, які вживають наркотики ін’єкційно, та 47 ВПО.
Також актуальним залишається питання призначення замісної підтримувальної терапії для наркозалежних. Про стан її впровадження на Рівненщині розповіла керівник КП «Рівненський обласний центр психічного здоров’я населення» РОР Людмила Країнська:
– У Рівненській області законтрактовано з НСЗУ по 22 пакету 6 закладів охорони здоров’я – це Рівненський обласний центр психічного здоров’я населення, Здолбунівська центральна міська лікарня, Вараська багатопрофільна лікарня, Клеванська лікарня імені Михайла Вервеги, обласний інформаційно-аналітичний центр медстатистики та ЦПМСД «Ювілейний». В усіх закладах, окрім Клеванської лікарні, є пацієнти на замісній підтримувальній терапії. В Клевані немає лікаря-нарколога, відповідно. немає жодного пацієнта. Хоча пакет цей підписано.
Всього пацієнтів на ЗПТ 357 осіб; з них за серпень - 12 нових. 98% перебувають на таблетованих формах, 7 осіб - на ін’єкційній формі бупренорфіну. Колеться укол в терміні 21-28 днів. Його вистачає на цей період.
З діагнозом ВІЛ-інфекція є 125 пацієнтів. Всі 125 стовідсотково отримують АРТ-терапію. Відповідно, з діагнозом вірусного гепатиту В - 5,8% з усіх перебуваючих на ЗПТ; з гепатитом С – 51,3%.
Отже, в підсумку зустрічі було прийнято протокольне рішення – надалі працювати над збільшенням скринінгу на ТБ серед ВПО в Рівненській області, дотримуватися затверджених рекомендацій щодо активного та пасивного виявлення ТБ/ЛТБІ відповідно до наказу №302 МОЗ України, проводити просвітницьку та роз’яснювальну роботу, скринінг і перенаправляти осіб з метою подальшого дообстеження для раннього виявлення туберкульозу та латентної туберкульозної інфекції. Посилити інформаційно-роз’яснювальну роботу щодо важливості первинного обстеження на вірусні гепатити у пацієнтів, сприяти покращенню доступу представників уразливих груп до медичних послуг та проходження обстеження на раннє виявлення ВІЛ, гепатитів, ІПСШ, ТБ. Надавати всебічну підтримку соціальним працівникам РОБФ «Наше Майбутнє» під час супроводу представників уразливих груп до ЗОЗ. Перенаправляти представників уразливих груп (особливо невмотивованих до проходження обстеження) для отримання профілактичних послуг та соціального супроводу в РОБФ «Наше Майбутнє». Збільшити охоплення послугами соціального супроводу серед уразливих груп населення та ВПО Рівненської області та Рівного. Забезпечити доведення до ЗОЗ осіб з позитивним скринінгом на ТБ для подальшого обстеження та при потребі для підписання декларацій.
Наталія АВРАМОВА