ТЕЛЕМЕДИЦИНА НА РІВНЕНЩИНІ: РОЗБУДОВА ТРИВАЄ

NoneNoneNoneNoneNone
Днями нашу область відвідав програмний директор, міністр прикладної інформатики у сфері охорони здоров'я Фордгамського університету (США), виконавчий директор Seven Informatics Limited доктор Джон Челсом. Він взяв участь у низці робочих зустрічей. Зокрема, з першим заступником міністра охорони здоров’я України Сергієм Дубровим, начальником Рівненська обласна державна адміністраціяВіталій Коваль, директором Департамент цивільного захисту та охорони здоров'я населення РОДАOleg Vivsiannik Олегом Вівсянником, а також здійснено візит у Заборольську лікарську амбулаторію ЗПСМ. Було обговорено питання впровадження телемедичних послуг та електронної медичної системи в області.
14 липня цього року уряд ухвалив стратегію розбудови телемедицини в Україні. Прийнята стратегія дозволить підвищити стандарти якості надання медичної допомоги із застосуванням телемедицини. Телемедицина в Україні почала активно запроваджуватися ще у 2018 році у сільській місцевості із залучення лікарів-консультантів, щоб забезпечити надання медичної допомоги та реабілітації.
Проте кардинально підхід до застосування телемедицини та оцінки її ефективності змусили переглянути наслідки пандемії COVID-19 та особливо повномасштабне вторгнення росії, коли багато громадян стали вимушено обмежені у можливостях отримання медичних послуг, особливо люди, які перебувають у скрутних умовах і не мають можливостей звернутися до лікаря.
- Телемедицина як в Україні, так і на Рівненщині, сьогодні набуває активного розвитку, - зазначив Олег Вівсянник. - До закладів охорони здоров’я, що надають первинну медичну допомогу, поставлено мобільні телемедичні апаратно-діагностичні комплекси. Так, станом на 1 серпня цього року в нашій області отримано 308 мобільних телемедичних комплексів; проведено навчання лікарів первинної медико-санітарної допомоги; створено обласний медичний дата центр; придбано ПЗ для роботи з медичними даними; придбано 320 ноутбуків для лікарів первинки; розроблено телемедичні протоколи (кардіологічні, ендокринологічні, пульмонологічні, дерматоскопічні); проведено тестування телемедичних протоколів; розроблена дорожня карта впровадження телемедичних сервісів. А також проводяться консультації та перемовини з неурядовими та благодійними організаціями щодо залучення донорських коштів для розширення впровадження телемедичних послуг. Усе це створює можливості для швидкого розвитку і впровадження сучасних телемедичних технологій на базі електронної системи охорони здоров’я та інтеграцію в світову телемедичну спільноту.
Очікується, що від реалізації закону буде розв’язано проблеми, пов’язані зі стратегічним підходом до розвитку телемедицини в Україні. Зокрема, посилиться спроможність держави у забезпеченні порятунку життя і надання медичної допомоги та підвищиться спроможність системи охорони здоров’я України до надання необхідної медичної допомоги в разі виникнення надзвичайних ситуацій та воєнних загроз.
Водночас передбачається, що оптимізуються витрати на охорону здоров’я шляхом кращого використання наявних технічних, кадрових та фінансових ресурсів, ефективного надання медичної допомоги та зменшення кількості ускладнень, що призводять до необхідності більш високовартісного лікування. А також підвищиться якість, безпечність, зручність та доступність медичних послуг для населення України, особливо для пацієнтів, які перебувають у скрутних умовах і не мають можливості звернутися особисто до медичного закладу, недостатньо охоплених і вразливих груп пацієнтів.
Наталія АВРАМОВА