В УКРАЇНІ СТАРТУВАЛА ЗАГАЛЬНОНАЦІОНАЛЬНА КАМПАНІЯ З ВАКЦИНАЦІЇ ДІТЕЙ ПРОТИ КОРУ

NoneNone

Про це повідомили під час брифінгу в РОДА заступник директора департаменту ЦЗ та охорони здоров’я населення Олена Гандзюк та головний державний санітарний лікар Рівненської області, керівник обласного центру контролю та профілактики хвороб Роман Сафонов.

– В Україні і в Рівненській області зокрема наразі існує ризик виникнення спалаху кору. Останній в області був у 2018-2019 роках. Тоді захворіло майже 7 тисяч осіб. Із початку року на Рівненщині маємо 2 випадки. Був спалах в Радивилівській тергромаді, який вдалось оперативно ліквідувати.
В рамках catch up кампанії («наздоганяючої» вакцинації), напередодні нового навчального року лікарі та мобільні вакцинальні бригади будуть проводити щеплення дітей, які внаслідок війни або інших обставин пропустили вакцинацію, – повідомив Роман Сафонов. - Ця кампанія має дві цілі: «довакцинувати» проти кору всіх нещеплених дітей, які з різних причин пропустили щеплення КПК. На Рівненщині це 3 211 дітей з 2 до 6 років та 1 960 дітей 6-7-ми років і старші (всього – 5 171 дитина) та забезпечити, щоб усі діти вчасно отримували щеплення КПК: рутинній імунізації до кінця року в області підлягають 11 853 дитини. Рівненщина одержала 11350 тис. вакцин КПК, які вже розподілено по закладах охорони здоров’я області. Вакцину отримали з Нідерландів як гуманітарну допомогу. Дякую нашим партнерам за постійну підтримку, яка зараз як ніколи потрібна нашій державі.
На регіональному рівні вакцина зберігається та транспортується відповідно до світових стандартів “холодового ланцюга” – для цього обласні Центри контролю та профілактики хвороб було переобладнано: замість старих холодильників встановлено сучасні холодові кімнати та холодильники, центри отримали спеціальні авто для транспортування вакцин та автобуси для проведення виїзних вакцинальних сесій у віддалених містах та селах областей.
Комбіновану вакцину проти кору, паротиту і краснухи (КПК) на підтримку Національної програми імунізації в Україні доставив Дитячий фонд ООН (UNICEF Ukraine). Зберігання та доставка отриманої вакцини в регіони відбулися за підтримки проєкту USAID Україна «Безпечні та доступні ліки для українців» (SAFEMed).
– Кір – небезпечна хвороба. З 10 нещеплених людей, які контактували з хворим, 9 ризикують захворіти. Специфічних ліків проти кору не існує. Єдиним захистом від хвороби є вчасна вакцинація, – зазначила Олена Гандзюк. – Дві дози вакцини КПК – у 12 місяців та у 6 років — забезпечують ефективний захист від кору. Вакцина проти кору входить до складу комбінованої трикомпонентної вакцини КПК (для профілактики кору, епідемічного паротиту, краснухи). Вакцина від кору, паротиту та краснухи (КПК) – це комбінована жива вакцина, вона безпечна для організму, мінімальний відсоток людей мають протипокази. Використовується у понад 100 країнах світу протягом 50 років. Понад 500 млн доз вакцини було використано за 5 років. Вона ефективна та схвалена ВООЗ. Завдяки вакцинації вдалося зберегти 20 млн життів у світі.
Щодо протипоказів, то, як наголосила Олена Гандзюк, навіть з такими захворюваннями, як бронхіальна астма, муковісцидоз, серцево-судинні захворювання – навпаки, треба щепитися у таких станах, оскільки кір несе загрозу і має негативні віддалені наслідки.
Фахівці зазначили: якщо нещеплений контактував із хворим на кір, необхідно пройти екстрену вакцинацію чим швидше, тим краще, адже у перші 72 години ефективність сягає 95%.
Наталія АВРАМОВА