ПРО ПРІОРИТЕТНІ НАПРЯМИ ПРОТИДІЇ ПОШИРЕННЮ ЗАХВОРЮВАНОСТІ НА ТУБЕРКУЛЬОЗ ТА ВІЛ/СНІД

NoneNoneNone
Профілактику, діагностику та лікування соціальних інфекційних хвороб обговорили на засіданні районної координаційної ради з питань протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу та туберкульозу. Учасників координаційної ради привітав начальник Дубенської РВА Всеволод Пекарський, який наголосив на важливості профілактики даних захворювань.
«Проблема захворюваності на туберкульоз та ВІЛ/СНІД залишається актуальною, особливо під час війни. COVID-19 та війна вплинули на те, що хвороби діагностують у занедбаних випадках. Тому потрібно сімейних лікарів спрямувати на виявлення раннього туберкульозу або ВІЛ-інфекції/СНІДу, адже саме до них звертаються пацієнти», - відзначила заступник директора Департаменту цивільного захисту та охорони здоров’я Рівненської ОВА Олена Гандзюк.
Як повідомив завідувач Дубенського районного відділу ДУ «Рівненський обласний центр контрою та профілактики хвороб» Юрій Муха лише з початку цього року на Дубенщині зафіксовано 42 випадки захворювання на туберкульоз, в тому числі у однієї дитини. Це майже вдвічі більше ніж торік. Такий стан справ викликаний недостатніми рівнями вакцинації дітей та профілактичних обстежень дорослих.
В ході засідання обговорили питання важливості швидкого тестування на ВІЛ-інфекцію на всіх рівнях медичної допомоги та проаналізували основні проблеми, які склалися на сьогоднішній день в процесі обстеження.
Так, цьогоріч на Дубенщині виявили 7 випадків ВІЛ-інфекції, тоді як у 2021 та 2022 роках підтверджували по 2 випадки. Про це розповіла завідувач кабінету «Довіра» КНП «Дубенська міська поліклініка» Лариса Чукас. На сьогодні в їхньому кабінеті можна безкоштовно та анонімно пройти тестування на ВІЛ/СНІД та отримати антиретровірусну терапію.
Окремо звернули увагу присутніх на оновлені закони у напрямку подолання поширення ВІЛ-інфекції та туберкульозу. В новій редакції враховуються керівні документи Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), світові стандарти ранньої діагностики та лікування ВІЛ-інфекції та туберкульозу.
Акцентували увагу й на необхідності прийняття в усіх громадах місцевих програм протидії захворюванню на туберкульоз, покращення роботи з виявлення зазначеного захворювання на ранніх етапах, у тому числі із залученням правоохоронців.
За результатами засідання прийняли доручення щодо посилення роботи на первинному рівні та необхідності збільшення діагностики кола контактних осіб.