ДЕПАРТАМЕНТ НАГОЛОШУЄ НА НЕОБХІДНОСТІ РАННЬОГО РОЗПІЗНАВАННЯ ПАЦІЄНТІВ З ІНСУЛЬТОМ ТА ЧІТКОЇ ЇХ МАРШРУТИЗАЦІЇ В ІНСУЛЬТНІ ЦЕНТРИ

None
8 червня 2023 року в Департамент цивільного захисту та охорони здоров'я населення РОДАРівненська обласна державна адміністрація відбулася чергова нарада робочої групи з питань надання медичної допомоги хворим з інсультами, яка створена при департаменті. Захід відбувся під головуванням заступника директора департаменту Олена Гандзюк. Основна тема — необхідність раннього розпізнавання пацієнтів з інсультом та чітка їх маршрутизація в інсультні центри.
❗️Якісна поінформованість людей щодо раннього розпізнавання інсульту;
❗️ переваги госпіталізації до лікарень, де є інсультний центр;
❗️ аналіз причин доставки пацієнта до лікарні поза терапевтичним вікном, якісний збір статистичних даних – це першочергові і наші спільні завдання. Також ❗️ наявність в закладах медикаментів та розхідних матеріалів для забезпечення безплатної медичної допомоги, як це передбачено законодавством, - зазначила О. Гандзюк.
За результатом зустрічі було ухвалене рішення довести напрацьовану інформацію, роз’яснити цілі та механізм збору необхідних даних на місцях. У час війни ми не можемо собі дозволити втрачати людей лише через недотримання правильної маршрутизації пацієнтів з інсультами. Усе має бути чітко: є законтрактований на відповідний пакет найближчий заклад охорони здоров’я — туди й мають везти пацієнтів у таких станах. Недопустимо, щоб лікуванням займались заклади, де не створено для цього відповідних умов, — підсумувала О. Гандзюк.
Офіційні дані свідчать, що в закладах охорони здоров’я, які законтрактовані для надання медичної допомоги у разі гострого коронарного синдрому та гострого мозкового інсульту, пацієнти мають значно вищі шанси на виживання та швидше одужання.
Наталія АВРАМОВА