КАБІНЕТ БЕЗБАР’ЄРНОГО ДОСТУПУ ДОСТУПНИЙ ДЛЯ ВСІХ

NoneNoneNoneNone
В КП «Обласний перинатальний центр» РОР вже понад місяць функціонує кабінет безбар’єрного доступу, створений для жінок, які мають певні труднощі з проходженням гінекологічних оглядів. Унікальним обладнанням його було оснащено завдяки благодійному фонду «Здоров’я жінки і планування сім’ї» в рамках заходів гуманітарного реагування UNFPA, Фонду ООН у галузі народонаселення та за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Данії.
6 червня відбулося офіційне відкриття кабінету безбар’єрного доступу, участь в якому взяли перший заступник голови Рівненська обласна державна адміністрація Сергій Подолін, заступник голови Рівненської ОДА Людмила Шатковська, голова Центру підтримки громадських ініціатив «Чайка» Лариса Гунько, представники місцевих благодійних фондів, громадських організацій, закладів соціального захисту та ін.
Про роботу кабінету присутнім розповіли директор КП «Обласний перинатальний центр» РОР Вікторія Єнікеєва та начальник обласного центру планування сім’ї та репродукції людини Маргарита Цілінська. Як розповіла Маргарита Цілінська, кабінет безбар’єрного доступу призначений для надання гінекологічної допомоги всім жінкам, незалежно від віку, місця реєстрації, стану здоров’я чи наявності інвалідності. Медики охоче приймуть та нададуть медичну допомогу всім пацієнткам, які цього потребують. Проте особливістю цього кабінету є те, що він має унікальне обладнання, а саме спеціальний підйомник, за допомогою якого можливо легко перемістити маломобільну жінку на функціональне гінекологічне крісло.
Отож отримати тут допомогу можуть жінки, які користуються колісними кріслами, мають ушкодження хребта чи інші складні травми, з післяопераційним станом здоров’я, супутніми захворюваннями (як то цукровий діабет, хвороби суглобів, психологічні розлади, надлишкова вага тощо), віком 60 років і старші, жінки з числа ВПО, які мають труднощі з вибором лікаря. Також медики готові надати допомогу жінкам, потерпілим від сексуального та гендернозумовленого насилля. Адже обслуговування в кабінеті безбар’єрного доступу є анонімним, конфіденційним та безплатним. Тут працює висококваліфікований медичний персонал, який пройшов спеціальне навчання для надання спеціалізованої медико-психологічної допомоги таким категоріям пацієнтів.
Крім цього, в кабінеті пацієнток безплатно забезпечують повним комплектом витратних матеріалів і медикаментів – препаратами для профілактики ВІЛ/СНІДу, екстреної контрацепції, антибіотиками, а також бар’єрними і таблетованими контрацептивами та внутрішньоматковими спіралями.
– На жаль, сьогодні демографічна ситуація в нашій країні дуже складна через війну та еміграцію жінок за кордон, – каже Вікторія Єнікеєва. – Через це зменшується народжуваність і доступність до допомоги у сфері репродуктивного здоров’я значно погіршилася. Тож ми вдячні громадській ініціативі зі створення кабінету безбар’єрного доступу та всім донорам, причетним до її реалізації.
Зауважу також, що наш заклад отримав авто виїзної допомоги завдяки проєкту Олени Зеленської, і тепер наша мобільна бригада має можливість наблизити гінекологічну допомогу до жінок віддалених населених пунктів нашої області. Ми намагаємося робити все, щоб наше населення якомога менше відчувало наслідки війни і, зокрема, гендернозумовленого насильства. Також ми щиро дякуємо Рівненській ОДА за допомогу в реалізації корисних ініціатив у галузі медицини області.
Своєю чергою, Сергій Подолін запевнив у всебічній підтримці хороших громадських починань, адже обласна влада розуміє, наскільки важливими є нині питання репродуктивного здоров’я населення. Її завдання – не дозволити жінкам, які мають певні проблеми, не «випадати» із соціуму. А Людмила Шатковська додала, що в рамках ініціативи Олени Зеленської в Україні затверджено програму з безбар’єрності на 2023-2024 роки, презентовано понад 470 проєктів, до яких залучено майже 20 підприємств, чимало міжнародних організацій і благодійних фондів і які покликані забезпечити принципи безбар’єрності не тільки в медицині, а й в освіті, спорті, економіці, всіх напрямках життєдіяльності людини.
До речі, сьогодні в Україні вже відкрито 30 кабінетів безбар’єрного доступу у 12 областях. На Рівненщині їх є наразі три. Окрім обласного перинатального центру, вони діють також у Дубно та Сарнах.
Дана РОМАНЮК