Кожна здача крові допомагає врятувати три людські життя: як здають кров в укритті РОЦСК

NoneNoneNoneNoneNoneNoneNone

Оксана Лежняк працює у Рівненському  обласному центрі служби крові (РОЦСК) з 18 – ти років. Жінка розповідає: давно намагалась здати кров, але мрія здійснилась, коли набрала певну вагу. Адже донорами крові у державі можуть бути здорові люди віком від 18 років і вагою від 50 кг. На запитання журналістів, чи жінка не відчуває головокружіння, пані Оксана відповіла :” Якщо правильно підготуватися, то головокружіння не буде. Я звечора не їла смаженого, жирного. Добре виспалася і у хорошому настрої прийшла здавати кров”.

Ліна Михальчук, головний лікар КП “Рівненський обласний центр служби крові ‘’ РОР розповіла, що у центрі працюють за будь – яких умов. Якщо немає світла, то є кілька варіантів його підключення.

Журналістам  показали укриття, у якому беруть кров під час повітряної тривоги.  Так, приміром, було учора, коли під час кількох повітряних тривог до РОЦСК навідались працівники ХАЕС. Загалом тут можна зустріти від 70 – ти  до ста донорів щодня.

В укритті  зроблено ремонт,  тут можна одночасно приймати двох донорів. Керівник закладу звернулася до директора Департаменту ЦЗ та ОЗ населення РОДА Олега Вівсянника з проханням посприяти придбати додаткові крісла як для верхньої зали, так і для укриття аби можна було приймати ще більше донорів. “Ми це виконаємо найближчим часом. Ми постійно працюємо над удосконаленням матеріально – технічної бази. Економіка області працює, є показники зростання, тому спільно з керівництвом РОВА є можливість враховувати потреби й цього ЗОЗ”,- наголосив керівник профільного Департаменту.

Окрім того, Олег Вівсянник додав, що у Департаменті системно працюють над тим аби можна було виїжджати у глибинку та робити забір крові.

“Автомобіль, що маємо від закордонних партнерів, переобладнаємо і він буде працювати для забезпечення потреб виїзної бригади у віддалені населені пункти. При цьому  мають бути дотримані санітарні та технічні вимоги. Тож не тільки донори до нас, а й ми поїдемо до донорів”,- розповів Олег Вівсянник.

РЦСК -  єдиний в області заклад, де є цілісний ланцюг від забору до виготовлення препаратів крові. Також опрацьована логістика доставки препаратів крові до тих ЛПЗ, де ці препарати потрібні. 

“Ми повинні постійно мати запас препаратів крові. Його  визначаємо спільно з МОЗ, іншими службами, що дозволяють нам правильно сформувати цей запас, - пояснив Олег Вівсянник. – Тому хочемо бачити донорів – вмотивованих людей на постійній основі, щоб можна було якісно реалізувати надання меддопомоги і забезпечити усіх, хто  її потребує”.

Наразі  після повномасштабного вторгнення ворога кількість донорів зросла удвічі. А тих, хто здав кров вперше, кількість зросла на 25%.

Кожна здача крові допомагає врятувати три людські життя. У Рівненському обласному центрі служби крові цією сполучною тканиною та її компонентами забезпечують не лише жителів області, а й прифронтових областей.

Кожен, хто поділився своєю кров’ю у такий важкий для країни час, наближає нашу Перемогу.