“Коли діти запитають, де ви були під час війни, нам буде не соромно їм відповісти”,- каже керівник волонтерського центру “Україна для героїв “

NoneNoneNone

Від третього дня війни у Рівному запрацював волонтерський центр “Україна для героїв “. Він діє під егідою Президента України. Вже у перший день у Центрі  вдалось швидко організувати роботу та відправити 6 тон продуктів харчування та ліків. Жінка, котра поставила на паузу власний бізнес, Олександра Коваленко, керівник волонтерського Центру,  не могла у цей важкий для країни час діяти по-іншому. Бо серце крається, коли розповідають , що під обстрілами аби підігріти їжу, треба виносити меблі з дому та поступово їх спалювати.

Волонтери допомагають продуктами, одягом, засобами гігієни  тим, кого виводять  евакуаційними коридорами ; тим, хто залишився під прицілом ворога.

 Наразі до волонтерства долучилась низка медичних закладів Рівненщини : КНП “Центральна міська лікарня” РМР, КНП "Міська дитяча лікарня" РМР, КНП ЦПМСД “Центральний “, КНП ЦПМСД “Північний“,КНП ЦПМСД “Ювілейний “, КНП "Пологовий будинок" РМР, КП "Рівненська обласна стоматологічна поліклініка"РОР , Рівненський міський центр комплексної реабілітації "Крок".

“Ми допомагаємо роботі волонтерського Центру щодня. Приєдналися вже давно. Якщо раніше було трохи проблемно , то зараз люди самі виявляють бажання та поспішають до Центру. Попри те, що  літо, працівники йдуть у відпустки,  ми намагаємося, щоб і на основному місці роботи не було проблем.  Допомагаємо під час розвантажування, фасуємо медикаменти, продукти. Лікарі, педагоги, медсестри залучені до цього процесу. Ми постійно намагаємося допомогти людям та країні ”,- розповідає  заступник директора Рівненський міський центр комплексної реабілітації осіб та дітей з інвалідністю з порушенням опорно-рухового апарату «Крок» Лариса Музичко.

 У Центрі щодня отримують заявки із Офісу Президента щодо потреб цивільного населення та відправляють продукти харчування, засоби гігієни, ліки туди, де вони вкрай необхідні.

У Центрі “Україна для героїв “ невтомні руки волонтерів  фасують, формують пакети. “Це лікарі, середній та  молодший медичний персонал. Люди, які тут працюють -  мотивовані. Вони розуміють куди це відправляють, хто це отримує. Тому не випадково, що від  часу відкриття у волонтерському центрі відпрацювало не менше семисот медиків,-“розповідає керівник Центру Олександра Коваленко.

Після нічних чергувань , хто на скільки часу  може медики поспішають до волонтерського Центру. Загалом люди різних професій тут працюють аби прислужитися благородній справі – порятунку співвітчизників від голоду, холоду, хвороб. Є й такі, котрих направив Центр зайнятості. Прийшовши  раз, люди тепер постійно турують сюди дорогу.

Записуємо з Олександрою Коваленко інтерв’ю, а позаду неї метушаться люди. Піймавши погляд, жінка пояснює, що волонтери поспішають сформувати майже 3000 продуктових, медичних та гігієнічних пакетів. Їх, ой, як чекають на Харківщині.

Рівняни не вперше допомагають харків’янам. За цей час поєднали зусилля із керівництвом Харківської області, долучили волонтерів, каже  Олександра Коваленко.  Там надзвичайно вражені допомогою із Рівного. Водночас географія волонтерської допомоги центр “Україна для героїв “ – це і Миколаївщина, Донеччина, Київщина, Сумщина тощо. І от вже наступна «гаряча точка», куди доїде допомога з Рівного. Це дитячий будинок на Закарпатті. Евакуйовані та врятовані від нищівного подиху війни діти теж потребують турботи та піклування.

Аби допомагати людям   народний депутат України Олександр Ковальчук та його помічник – консультант  Олександра Коваленко  задіяли всі свої зв’язки, котрі набули до 24 лютого.

Пані Олександра як керівник турфірми побувала у понад ста країнах світу. Наразі ця робота залишилась у мирному житті. Тепер друзі та колеги з-за кордону пізнаються у біді, допомагають сформувати гуманітарну допомогу українцям. Щоб її вчасно доставити, у Центрі  налагоджено логістику.

''Оця машина, що ви бачите, сьогодні буде завантажена. Ще є бус. А вже увечері вони поїдуть на відправлення. На ранок всі вантажі будуть на місці,-“розповідає керівник Центру.

Чітку логістику допомагають забезпечити представники обласних управлінь Нацполіції , ДСНС , прикордонники. Всі гуртуються на Перемогу !

Назву Центру пані Олександра придумала спільно із народним депутатом України Олександром Ковальчуком.

“Ті, хто залишився, не поїхав, ходить в Центр – це герої. Земля, на якій ми живемо, - для героїв,-“ вважає керівник Центру.

Львів’янка, донька політичних в’язнів Олександра Коваленко переконана, що коли б були живі її батьки, вони не дозволили їй сидіти, склавши руки. Бо у такий важкий воєнний час кожен повинен робити те, що може . І навіть більше.

“Я точно знаю, що прийде час, коли діти та онуки запитають: “А де ви були під час війни ? І нам не буде соромно, нам буде що їм відповісти”,-  переконана  пані Олександра.

 

Алла Сищук