Ситуація з COVID-19 в області поліпшується. Чого чекати навесні наступного року.

None

На Рівненщині спостерігають покращення епідситуації стосовно COVID- 19. Зареєстровано 51випадок захворювань на COVID- 19 за минулу добу. Наразі менше 30% зайнятість ліжок такими хворими. Менше 20% зайнято кисневих точок. Минулої доби в області померло 4 осіб від коронавірусної хвороби. Смертність в області від COVID- 19 становить 1,7% проти 2,5 % в державі.

Два зразки, що надсилали з Рівненщини до столичної лабораторії на дослідження COVID- 19 штаму “Омікрон” не підтверджено. Надходження тестів в область для ідентифікації цього штаму очікують до кінця року.

Штам “Омікрон” виявлено не так давно. ВООЗ інтенсивно проводить дослідження нового штаму,зокрема,  щодо його поведінки, впливу вакцинації на нього та формування імунітету. Цей штам набагато контагінозніший, але наразі масового тяжкого перебігу не зафіксовано.

Навесні очікуємо чергову хвилю COVID- 19. В області першою дозою вакциновано 360 765 осіб. Двома дозами – 342 618 осіб.

У Рівному працюють Центри вакцинації населення щоденно у Рівненській райдержадміністрації 9 -17 год; у Діагностичнму центрі 8 -16 год. Вакцинуватись можна і у майже 140 пунктах щеплень.

AstraZeneca – це вакцина є векторною. Імунна система людини навчається розпізнавати хворобу та захищатися в разі зустрічі зі справжнім вірусом.

CoronaVac - це інактивована вакцина, яка містить у своєму складі неактивний, "вбитий" вірус. Його достатньо, щоб сформувався імунітет.

Comirnaty від Pfizer та Moderna є так званою РНК (мРНК)-вакциною, що  імітує білок коронавірусу та навчає організм боротися зі справжнім вірусом.

Імунітет людини після щеплення потужніший, аніж природній. Це, що стосується захворювання на COVID- 19. Чому? Бо після занедужання на COVID- 19 люди хворіли частіше, аніж після вакцинації.

Детальніше Ви зможете дізнатися, переглянувши відеозапис брифінгу, розташованому нижче. У понеділковому брифінгу участь взяла начальник управління розвитку медичної допомоги Департаменту цивільного захисту та охорони здоров’я Рівненської ОДА, координаторка вакцинації в Рівненській області Олена Гандзюк