Про будівництво хірургічного корпусу в обласній клінічній лікарні, вакцинацію вагітних - основне на брифінгу

NoneNoneNone

Вже наступного року за програмою Президента Володимира Зеленського «Велике будівництво» реалізовуватимуть оновлення обласних лікарень. З державного бюджету заплановано виділити  орієнтовно 20 млрд. гривень на реконструкцію обласних лікарень для дітей і дорослих. Про це на форумі «Україна 30. Децентралізація» розповів заступник керівника Офісу президента Кирило Тимошенко. У Рівненській області відбувається проєктування та виготовлення проєктно – кошторисної документації на утеплення та реконструкцію двох  обласних -  дитячої та клінічної лікарень у рамках цієї програми. На території Рівненської обласної клінічної лікарні імені Юрія Семенюка заплановано будівництво сучасного хірургічного корпусу. Також відбудеться їх оснащення сучасним лікувально – діагностичним обладнанням.

Двоє дітей з Рівненщини отримують безоплатно  дороговартісний препарат Еврісді (МНН — рисдиплам). Ці діти страждають на спинально – м’язеву атрофію. Це вдалося реалізувати завдяки підписаному меморандуму між РОДА, відповідною ГО та компанією Roche. Загалом на Рівненщині проживає 12 –еро дітей, котрі страждають на цю недугу.

Місто Рівне серед шести міст держави, де Міністерство охорони здоров'я спільно з об'єднаннями страхових організацій та ПриватБанком запускають пілотний проєкт фармацевтичного страхування. Організатори припускають, що  страховка буде вартувати  120 грн. на місяць. При цьому річний страховий поліс покриватиме витрати на ліки на 20 тис грн. Мета пілотного проєкту – зменшити витрати населення, яке купує ліки, що не входять у програму “Доступні ліки” під час амбулаторного лікування, наголосив Міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.

Прогнозовано, що амбулаторія у Квасилові відчинить двері для відвідувачів вже на початку наступного року. Тут зроблено ремонт даху, забезпечено вимоги за показником інклюзивності. Адже однією з вимог НСЗУ є інклюзивність лікарень. Наразі тривають внутрішні роботи з відновлення кабінетів сімейних лікарів. Триває заміна з електропостачання, каналізації, водопостачання. Допоки людей обслуговують у ЦПМСД “Центральний”.

Вагітні жінки мають вищий ризик ускладнень від COVID-19 у порівнянні з невагітними, тому рекомендація -  отримати щеплення  від коронавірусної хвороби. Користь вакцинації як для вагітної, так і для дитини набагато більша, ніж будь-які потенційні ризики. Вакцинація захищає від важкого перебігу COVID-19. Щоразу керівництво Департаменту ЦЗ та ОЗ населення РОДА  під час селекторної наради з керівниками закладів охорони здоров'я Рівненської області порушує питання щодо вакцинації вагітних жінок від коронавірусної інфекції.