Розвінчуємо міфи про рутинне щеплення

None

Чекати до 3 років аби вакцинувати дитину від кору, дифтерії та поліомієліту – то є міф. Це треба робити згідно з Національним профілактичним календарем щеплень. Він розроблений так, що у ньому визначено оптимальні терміни введення вакцини. Важливо, щоб дитина отримала щеплення, а відповідно й захист вчасно, наголосив під час пресбрифінгу директор Департаменту ЦЗ та ОЗ населення РОДА Олег Вівсянник.

Поліомієліт – це гостре інфекційне захворювання. Перебіг хвороби характеризується ураженням ЦНС, з виникненням парезів і паралічів, іноді може закінчуватися смертю хворого.

Дифтерія – інфекційне захворювання, що викликане коринебактерією (дифтерійна паличка). Інфекція проявляється інтоксикацією і утворенням характерних плівок на слизових оболонках верхніх дихальних шляхів (рідше – на кон’юнктивах, в ранах, статевих органах та інше), ураженням нервової та серцево-судинної систем.

Кір є високоінфекційною хворобою – кількість сприйнятливих осіб, які захворіють після контакту із вірусом, перевищує 80%.

Єдиним засобом профілактики є щеплення, ефективність якої становить 95-100%.